Отидете към основна версия

10 856 18

Кризата в Червено море разкрива потенциала на друг важен транспортен коридор

  • среден коридор-
  • турция-
  • червено море-
  • криза

Турция има потенциала да реализира Транскаспийския коридор

Кризата в Червено море разкри нови възможности за отключване на потенциала на Транскаспийския транспортен коридор и използването му в световната търговия.

„Събитията в Червено море увеличиха значението на Средния (Транскаспийски) коридор. Турция, със своя логистичен и инвестиционен потенциал, може да играе водеща роля в реализирането на този проект и отключването на възможностите му за глобална търговия, особено между Европа и Азия“, каза ръководителят на Международната асоциация на превозвачите Шерафетин Арас, като обясни, че Турция може да играе водеща роля в реализацията на този проект.

Транскаспийският коридор започна да навлиза в дневния ред на глобалната логистика в началото на 2000-те като „ефективен маршрут в рамките на концепцията за Новия път на коприната за транспортиране на стоки и пътници по суша от Китай до европейските страни. ”

"Напрежението в отношенията между Запада и Русия и Китай и разширяването на санкциите между ЕС и САЩ срещу Руската федерация и Иран направиха Средния коридор привлекателен за САЩ и западните икономики. Като се има предвид фактът, че една от основните артерии на китайският проект „Един пояс, един път“ минава през Централна Азия, потенциалът на Туранския коридор, на който се придава голямо значение в тюркския свят, само ще расте“, каза Арас.

Транскаспийският международен транспортен маршрут (TITR), известен още като Средния коридор, минава към Европа през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция. Част от този коридор е пуснатата в експлоатация железопътна линия Баку-Тбилиси-Карс.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини