Отидете към основна версия

5 525 14

Съседите с амбициозен план за колосален ръст на БВП

  • сърбия-
  • бвп-
  • ръст-
  • прогноза-
  • цел-
  • алексадър вучич

Вучич: БВП на Сърбия може да достигне 100 милиарда евро за 3 години

Снимка: Shutterstock

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Сърбия може да достигне 100 млрд. EUR до 2027 г. при благоприятни условия. „През 2012 г. БВП на републиката беше около 33 млрд. EUR. В края на следващия период, през 2027 г., ако успеем и изпълним всичко, което сме планирали, тогава, според оценките на МВФ, нашият БВП ще бъде 92,7 млрд. EUR. Надяваме се на малко по-благоприятни геополитически условия и с по-големи инвестиции бихме могли да достигнем 100 млрд. EUR“. Това каза президентът Александър Вучич по време на представянето на плана за развитие на страната „Сърбия 2027 – скок в бъдещето“.

Държавният глава също подчерта, че средната заплата в страната ще бъде 1000 EUR още през 2025 г., като отбеляза, че сега тази цифра е на ниво от 836 EUR. Вучич добави, че до декември 2027 г. очаква да достигне средната национална заплата от 1800 EUR.

Президентът на Сърбия заяви, че страната ще продължи своя европейски път с допълнителни усилия през следващия период, като същевременно поддържа отношенията с традиционните си партньори, както и запазвайки свободата и независимостта.

Министърът на информацията и телекомуникациите на Републиката Михайло Йованович отбеляза в началото на януари, че обемът на износа на стоки и услуги в сектора на информационните и комуникационни технологии в Сърбия в края на 2023 г. ще постави нов рекорд и ще надхвърли 3,5 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини