Отидете към основна версия

2 133 18

Кризата в Червено море удари производството на битова химия в Европа

  • германия-
  • челвено море-
  • доставки-
  • химия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кризата в Червено море провокира проблеми с доставката на суровини, необходими за производството на битова химия в Европа. Това съобщава вестник Die Presse.

Според изданието Dechem вече е била принудена да намали производството си заради недостиг на лимонена и сулфаминова киселина, които се използват в препаратите за почистване на тоалетни чинии и капсулите за съдомиялни машини. Химическата компания Henkel заяви, че е изправена пред увеличения на транспортните разходи и времето за доставка, "както други световни производители".

Производителят на полиетилен и полипропилен Borealis каза пред изданието, че не е засегнат от недостига на суровини, но има проблеми с доставките на продукти за азиатските страни. Допълнителните разходи, свързани с промяната на маршрута, ще бъдат поети от клиентите в региона на дестинация, отбелязва компанията.

Поради влошаващата се ситуация в Червено море, много компании решиха да отклонят корабите, които обикновено отиват в Европа през Суецкия канал през нос Добра надежда в Южна Южна Африка. Този маршрут обаче отнема 10-14 дни повече, което увеличава разходите. В резултат на това някои компании в Европа са изправени пред недостиг на компоненти, които не могат да бъдат доставени навреме. По-специално автомобилният производител Tesla ще спре от 29 януари за две седмици работата на повечето работилници в завода в околностите на Берлин.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини