Отидете към основна версия

11 497 62

Договорът за транзит на руски газ през Украйна няма да бъде подновен

  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • договор-
  • роберт фицо

Шмигал: Ние няма да говорим с руснаците и да подновяваме споразумението

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинският премиер Денис Шмигал каза на словашкия си колега Роберт Фицо, че Киев не възнамерява да удължава споразумението за транзита на руски газ към Европа, което изтича в края на 2024 г. Това съобщи пресслужбата на украинското правителство, цитирано от изданието „Икономическа правда“.

"Позицията на украинската страна е ясна: договорът за транзит изтича в края на годината, ние няма да говорим с руснаците и да подновяваме споразумението. Украинският премиер каза това на словашкия си колега", цитира Топалов думите на представител на пресслужбата на кабинета на министрите в неговия канал в Telegram.

Изявлението на Шмигал последва видео съобщение, публикувано от Фицо след преговорите в Ужгород на 24 януари във Facebook. Словашкият премиер каза, че транзитът на руски газ през Украйна вероятно ще продължи. "Това е страхотна новина, което означава, че ние в Словакия ще можем да продължим да транзитираме този газ. Не само нашите предприятия, но и Австрия и Италия ще се възползват от това", каза Фицо, добавяйки, че подробностите по споразумението ще бъдат публикувани скоро бъде финализиран.

През декември 2019 г. Газпром и Нафтогаз се споразумяха да удължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 г. до 2024 г. с възможност за удължаване. Договорът предвижда транзит на 65 млрд. куб.м. м газ през 2020 г. и 40 млрд. куб.м. м годишно от 2021 до 2024 г. Споразумението предполага принципа „вземи или плати“: транзитните такси ще бъдат начислени в обема на резервирания капацитет, дори ако действителното изпомпване се окаже по-малко.

По-рано шефът на украинската Нафтогаз Алексей Чернишов заяви, че Киев няма да поднови споразумението за транзита на руски газ за Европа. Той отбеляза, че сега Украйна не нарушава договора само заради европейските си партньори.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.

Свързани новини