Отидете към основна версия

13 785 57

„Газпром“ с нов исторически рекорд

  • газпром-
  • китай-
  • русия-
  • рекорд-
  • износ-
  • петрол

За пети път от началото на годината доставя рекордно количество на дневна база газ за Китай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 4 февруари "Газпром" постави нов, пети исторически рекорд за ежедневни доставки на газ по тръбопроводи за Китай от началото на годината, съобщиха от компанията. „Доставките през газопровода „Силата на Сибир“ отново надхвърлиха ежедневните договорни задължения на компанията“, се казва в изявлението.

По-рано през 2024 г. през януари бяха поставени четири рекорда.

„Газпром“ съобщи, че през 2023 г. е увеличил доставките на газ за Китай чрез“ Силата на Сибир“ с 1,5 пъти до 22,7 млрд. куб. м, което също е 700 млн. куб.м. м над договорните задължения.

Газопроводът „Силата на Сибир“ достига проектния си капацитет от 38 млрд. куб. м се очаква през 2025 г. Освен това през следващите години общият обем на износа на „Газпром“ за Китай ще достигне 48 млрд. куб. м газ годишно (поради изпълнението на проект за доставки на газ за Китай по далекоизточния маршрут), а като се вземе предвид транзитният газопровод през Монголия - почти 100 млрд. куб. м годишно, отбеляза ръководителят на Газпром Алексей Милер.

В същото време Милър каза, че Китай обмисля възможността за увеличаване на доставките на руски газ чрез Силата на Сибир над проектния капацитет от 38 млрд. куб. м, такова споразумение може да бъде постигнато в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.

Свързани новини