Отидете към основна версия

16 805 26

Кризата в Червено море накара Индия да загърби САЩ и да предпочете Русия

  • индия-
  • сащ-
  • русия-
  • петрол-
  • червено море-
  • криза

Доставките са прекъснати поради скока на цените на товарите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ситуацията със сигурността при транспортирането на товари в Червено море прекъсна доставките на петрол от САЩ за Индия, съобщава The Indian Express като се позовава на данни на аналитичната агенция Kpler.

Анализ на данните за проследяване на кораби показва, че през януари 2024 г. индийските рафинерии не са получавали петрол от САЩ, въпреки че преди това Индия е закупувала средно около 205 000 барела петрол на ден от американски доставчици. Съобщава се, че доставките са прекъснати поради скока на цените на товарите поради кризата в Червено море.

Заедно с това индийският внос на петрол от Ирак достигна двугодишен връх през януари, възлизайки на 1,19 милиона барела на ден, което е с една четвърт повече от декемврийските обеми и най-високото ниво от април 2022 г.

Прекъсването на доставките на петрол от САЩ също увеличи вноса на петрол в Индия от ОАЕ, който се повиши с 81% спрямо данните от декември до около 326 500 барела на ден.

Като цяло индийските рафинерии са внесли общо 4,81 милиона барела петрол на ден, което е с 9,3% повече от декември, показват данните на Kpler. Вносът на петрол от Русия, според анализаторите, възлиза на 1,53 милиона барела на ден през януари, което е с 5,6% повече от предходния месец.

Според ноемврийски доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Русия вече година е лидер в доставките на петрол за Индия, осигурявайки 36% от общия внос на страната през септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 58 гласа.

Свързани новини