Отидете към основна версия

3 416 25

Унгария получава 4 допълнителни изтребителя Gripen C

  • grippen c-
  • унгария-
  • договор

Така държавата ще експлоатира общо 18 самолета Gripen C/D за защита и защита на въздушното пространство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Днес Saab подписа договор с Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) и получи поръчка за 4 допълнителни изтребителя Gripen C за Унгария, уточниха от компанията.

Тази поръчка следва изменение на договора между FMV и унгарското правителство, подписан през декември 2001 г. относно 14 изтребителя Gripen C/D за унгарските ВВС. Изменението на договора за 4 допълнителни самолета бе подписано от МО на Унгария и FMV на 23 февруари 2024 г. С това ново изменение на договора Унгария ще експлоатира общо 18 самолета Gripen C/D за защита и защита на въздушното пространство на Унгария и НАТО .

„С изтребителя Gripen Унгария има една от най-боеспособните ВВС в Европа. Очакваме с нетърпение да продължим тясното си сътрудничество с унгарското правителство и отбранителната индустрия“ заяви Микаел Йохансон, президент и главен изпълнителен директор на Saab.

В момента Saab има договор с FMV относно поддръжката на унгарските самолети Gripen и Saab е готов да предостави допълнителни подобрения и поддръжка за унгарските изтребители и след 2035 г.

Saab и МО на Унгария подписаха също меморандум за разбирателство относно развитието на високотехнологични индустриални зони и възможности за изтребители. Сътрудничеството включва подкрепа за създаването на Център за върхови постижения за VR технологии в Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини