Отидете към основна версия

1 498 4

Държавният департамент наложи на Boeing глоба от 51 милиона долара

  • boeing-
  • сащ-
  • китай-
  • глоба

Сумата е за трансфер на технически данни на Китай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ нареди на Boeing да плати глоба от 51 млн. USD за нарушаване на ограниченията за износ по отношение на неоторизиран трансфер на технически данни в чужбина, включително в Китай. Това се казва в изявление на пресслужбата на американското външно министерство.

„Съгласно условията на 36-месечното споразумение Boeing ще плати глоба от 51 млн. USD“, се казва в изявлението. В същото време ведомството се съгласи да приспадне 24 млн. USD от тази сума, при условие че тези пари ще бъдат използвани за мерки, договорени с властите на САЩ за разрешаване на ситуацията. Boeing също ще трябва да наеме служител на свободна практика за две години, който да следи спазването на изискванията на Държавния департамент и да извършва одити.

Според Държавния департамент производителят на самолети е осъден за 199 нарушения на ограниченията за износ, включително неоторизиран износ на технически данни на чуждестранни служители и изпълнители, по-специално от Китай. Значителна част от нарушенията са от периода преди 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини