Отидете към основна версия

1 800 6

Нова политика за производство на електромобили

  • индия-
  • електромобили-
  • преференции-
  • политика

Индия с преференции за Tesla, Kia, BMW, Mercedes-Benz и други световни производители

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индийското правителство одобри нова политика за производство на електрически автомобили в страната, предоставяща преференции за Tesla, Kia, BMW, Mercedes-Benz и други световни производители.

Според вестник Business Standard, политиката предвижда намаляване на данъците върху вноса на определени електрически превозни средства в страната за компании, които се ангажират с инвестиране на поне 500 милиона долара и изграждане на завод за производство на електрически превозни средства в Индия в рамките на три години. Митата върху износа на продукти от такива производители за републиката ще бъдат намалени до 15% от 70%-100% в момента. Това правило ще бъде в сила през следващите пет години и ще се прилага за електрически автомобили на стойност 35 хиляди долара, внесени в Индия.

Тези мерки отговарят на изискванията на Илон Мъск на предишни преговори с индийското правителство, на които беше обсъдена възможността за износ на електрически автомобили, произведени от Tesla, в Индия с намаление на митата до 15%, отбелязва изданието. Новата политика позволява на всички чуждестранни производители, включително китайски, да отговарят на условията за тарифни намаления, при условие че създадат производствен капацитет в рамките на три години и постигнат 50% локализация до петата година от дейността си в Индия.

Въпреки това компаниите в Афганистан, Бангладеш, Бутан, Китай, Мианмар, Непал и Пакистан, държави, които споделят сухопътна граница с Индия, трябва да получат допълнително разрешение от правителството, за да направят това в съответствие с приетите изменения на индийския закон през 2022 г. относно преките чуждестранни инвестиции.

Напълно сглобените автомобили на стойност над $40 хиляди се облагат със 100% данък при внос в Индия, данъкът за автомобили с по-малка стойност е 70%.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини