Отидете към основна версия

3 940 9

Стартъп строи най-големия товарен самолет в света

  • самолет-
  • товарен-
  • radia-
  • windrunner

Търговската експлоатация може да започне още през 2027 година

Американският стартъп Radia разработва най-големия товарен самолет в света, предназначен да транспортира лопатки на вятърни турбини, съобщи CNN. Базираната в Колорадо компания кръсти проекта WindRunner.

Основното предимство на самолета ще бъде не само капацитетът на трюма и този на товарния отсек, но и възможността за кацане на писти с дължина 1800 метра, на която никой друг товарен самолет не е способен. Освен това, за да кацне WindRunner, ще бъде достатъчна обикновена писта с пръст или чакъл.

Товарният отсек на самолета ще бъде 12 пъти по-голям от този на товарната версия на широкофюзелажния самолет Boeing 747-400, което е достатъчно, за да побере три олимпийски басейна. Размахът на крилата ще бъде 79,5 метра.

В същото време представителите на Radia признават, че мащабът на самолета може да е иновативен, но това няма да е така с инженерните решения. Американската компания разчита на вече съществуващи технологии, използвайки доказани материали и компоненти за авионика, одобрени от Федералната авиационна администрация на САЩ.

Търговската експлоатация, съобщава CNN, може да започне още през 2027 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини