Отидете към основна версия

5 953 15

Ще има нов основен двигател на глобалния икономически растеж през 2028 година

  • индия-
  • бвп-
  • двигател-
  • икономика

Това ще е Индия

Снимка: Shutterstock

През 2028 г. Индия може да се превърне в първата страна в света по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и основен двигател на глобалното икономическо развитие, съобщи аг. Bloomberg.

Годишният ръст на БВП на Индия се очаква оптимистично да достигне 9% до края на текущото десетилетие. В същото време, дори в рамките на най-негативния сценарий, според който тази цифра няма да надхвърли нивото от 6,5%, Ню Делхи все пак ще изпревари останалите лидери от топ 5 на най-големите икономики в света. Така страната ще се превърне в основен двигател на глобалния икономически растеж, обобщава агенцията.

Според оценки на Bloomberg, за да надгради успеха си, правителството на настоящия премиер Нарендра Моди, ако бъде преизбрано за трети мандат, ще трябва да следва многовекторна икономическа политика. Говорим, наред с други неща, за подобряване на инфраструктурата, повишаване на производителността на труда, увеличаване на броя на предприятията и работните места, както и активна урбанизация на републиката.

На 5 април ръководителят на Резервната банка на Индия Шактиканта Дас каза, че индийската икономика може да нарасне със 7% през финансовата 2024-2025 година (започнала на 1 април). Според Министерството на промишленото развитие и вътрешната търговия на Министерството на търговията на Индия, държавните насърчителни плащания са помогнали на страната да увеличи значително производството на електроника, дронове и други продукти в 14 сектора на икономиката.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини