Отидете към основна версия

1 490 6

Израел не може да вярва на Ердоган

  • израел-
  • турция-
  • икономика-
  • търговия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелските власти не могат да се доверят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ще „търсят“ алтернатива на стоките от Турция в селското стопанство и строителството. "Израел не може да се довери на Ердоган, тъй като в момента на истината той решително застава на страната на убийците (има се предвид членовете на радикалното палестинско движение Хамас), като същевременно игнорира не само Израел, но и интересите на турските граждани. Необходимо е да се намерят и изградят алтернативи, така че Израел да не зависи за нищо от Турция. Нито в строителната индустрия, нито в селското стопанство“. Това изявление направи израелският външен министър Израел Кац в интервю за радио Kan, коментирайки търговските ограничения, наложени от Анкара.

Той отбеляза, че за турската икономика това са области, в които Израел може да навреди на Турция. Ден преди това Кац обеща паралелни мерки, които биха нанесли икономически щети на Анкара. Израелският външен министър отбеляза, че „когато Ердоган изпраща заплахи, той получава и отговори“.

На 9 април турското министерство на търговията обяви въвеждането на ограничения върху износа на 54 позиции промишлени стоки за Израел. По-специално, ограничения са въведени за различни видове продукти от стомана, алуминий, бои, електрически кабели, авиационно гориво, масла, торове и някои видове промишлено оборудване. Списъкът включва още цимент, всички видове строителни материали от желязо и стомана, фитинги, оптични кабели, мотокари, багери, гранит, мрамор, изолационни материали, металообработващо оборудване, машини, тухли и клинкер, както и химикали, използвани за металообработка.

В отговор на санкциите израелският външен министър обвини Турция в нарушаване на двустранните търговски споразумения, а турския президент в жертване на икономически интереси в името на радикалното движение Хамас.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини