Отидете към основна версия

1 571 4

Многомилиарден принос на 5G към БВП на Китай

  • 5g-
  • мрежа-
  • китай-
  • бвп

Може да достигне 260 милиарда долара до 2030 година

Снимка: Shutterstock

Общият принос на мобилните комуникации от пето поколение (5G) към БВП на Китай ще бъде около 260 млрд. USD до 2030 г. Тази прогноза направи генералният директор на GSM асоциацията (GSMA), Матс Гранрид, говорейки на церемонията по откриването на Mobile Световен конгрес в Шанхай, MWC Шанхай).

„Ние вярваме, че през 2030 г. приносът на 5G комуникациите към общия БВП [на Китай] ще се доближи до 260 милиарда долара, тоест два пъти повече, отколкото е сега“, каза той, добавяйки, че с това след това 89% от китайското население ще бъде покрито с мобилни комуникации. За сравнение, Гранрид цитира статистика, тази цифра през 2020 г. е била 73%.

Говорейки за бъдещата посока на развитие на мобилните комуникации, Гранрид специално отбеляза ролята на технологиите за изкуствен интелект. Според неговите прогнози този пазар може да нарасне до 15 трилиона долара. В същото време Китай вече дава доста значителен принос в развитието на съответните технологии. Както посочи генералният директор на асоциацията, Китай днес представлява 40% от всички езикови модели, разработени за изкуствен интелект. В същото време, отбеляза Гранрид, светът е на кръстопът, тъй като има възможност изкуственият интелект да изчезне напълно, ако бъде направен грешен избор.

Mobile World Congress се организира в различни страни от GSM Association, която представлява интересите на играчите в мобилния сектор и обединява над 750 оператора от около 400 компании в обща индустриална екосистема. Те включват производители на мобилни телефонни устройства и софтуер, доставчици на оборудване и интернет компании, както и представители на свързани индустрии. Седалището на асоциацията се намира в Лондон.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини