Отидете към основна версия

1 172 1

Всеки втори хляб - от сивата икономика

  • хляб

Екип на bTV проверява качеството на насъщния - съответства ли съдържанието на написаното върху етикета

Всеки втори хляб е произведен на черно - това признаха от бранша. Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява.

Екип на bTV подложи на лабораторен тест три от най-купуваните типове хляб. Екипът ни реши да провери какво е качеството на хляба, който си купуваме, и най-вече има ли съответствие между съдържанието и това, което пише върху етикета.

По данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сивият сектор процъфтява, защото няма кой да хване незаконното производство, което се случва основно през нощта. За да се гарантира качество беше въведен и БДС стандарт при хляба под логото " България". През изминалата 2013-а произведените количества са се увеличили в сравнение с предходната година и са стигнали 18 милиона броя.

Екипът на bTV избра три от най-масово купуваните видове - Добруджа, ръжен и по стандарт "България". Помирисвайки и дегустирайки хляба, лаборантите установиха, че черният хляб отговаря на вкуса, който е характерен за него. Изследванията обаче ще продължат по-дълго и в рамките на 5 дни ще бъдат правени редица лабораторни тестове - до излизането на окончателните резултати.

Преди три години от Асоциация „Активни потребители” също направиха лабораторни изпитвания на диетичните хлябове, които се продават на пазара. Отклонения бяха открити в съдържанието на така наречените фибри, но производителите оспориха резултатите.

Доверието на потребителите обаче спада – категорични са експерти. Според Богомил Николов от „Активни потребители” производителите и контролните органи не са достатъчно активни и по въпроса се мълчи. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България коментираха пред bTV, че твърдението за влагане на утайка от кафе в черния хляб например е спекулативно, защото този похват не прави продукта по-евтин.

Какво има в хляба обаче не е единственият важен въпрос, а как се транспортира и доставя той. От бранша предупредиха, че в регламентите има сериозна слабост, която позволява хлябът и всички тестени изделия да се превозват неопаковани. Така продуктите могат да се замърсят и да бъдат опасни за здравето на хората. От Агенцията по храните също признаха за проблема и обещаха законодателни промени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Българският хляб е без ГМО

    По отношение на пшеницата категорично може да се каже, че българският хляб не съдържа генно модифицирано (ГМО) жито, съобщиха от TV7. "Пре ...
    04.02.2014
    1 127
    0
  • Хлябът може да поскъпне

    Хлебопроизводители искат плавно поскъпване на хляба. Въпреки че през седмицата министърът на земеделието Димитър Греков беше категоричен, че цената ...
    01.12.2013
    918
    2
  • По-скъп хляб през 2014 г.

    През 2014 година има предпоставки за поскъпване на хляба, предупреди председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Куку ...
    04.11.2013
    3 151
    3
  • Румъния ни цака с евтин хляб

    Бизнесът очаква силен удар през септември, обяви пред радио „Дарик“ председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в ...
    29.08.2013
    4 168
    5