29 Август, 2013 17:53 4 154 5

Румъния ни цака с евтин хляб

  • хляб-
  • румъния-
  • ддс

У нас се очаква продължение на световната тенденция за покачване на цените на основните стоки и суровини заради скока в цената на петрола

Бизнесът очаква силен удар през септември, обяви пред радио „Дарик“ председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. От 1 септември Румъния намалява с 15 на сто ДДС върху хляба и ставката пада на 9%. "Това ще доведе до увеличен внос у нас", обясниха от бранша.

От бизнеса настояват кабинетът "Орешарски" да намали наполовина и българския данък и така ДДС-то върху хляба да стане 10 на сто.

От сектора потвърдиха, че у нас се очаква продължение на световната тенденция за покачване на цените на основните стоки и суровини заради скока в цената на петрола заради конфликта в Сирия.

"Изключителен ход на румънското правителство за увеличаване на стокооборота на държавата. Те имат изключително добра житна реколта, най-добрата от осем години насам. Това редуцирано ДДС ще даде възможност румънският хляб да мине Дунава. Накъде - естествено, че към България. Още повече че имат 36 процента по-ниски цени на електроенергията за стопански потребители и 22 процента по-ниска цена на газа", обясни Марияна Кукушева.

Пред „Дарик“ тя подчерта: "Надяваме се правителството да започне стъпки за нотификация на ДДС на хляба наполовина, защото проблемът не е единствено в това, че ще затворим български предприятия и ще извадим хора на улицата. Проблемът е, че ще увеличим сивия сектор. Никой не може да ни убеди, че румънският хляб ще бъде чекиран да се продава на светло и той ще плати своето ДДС към българската държава".

Междувременно стана известно, че България е на 12-о място в света по износ на пшеница. Водещите пазари, към които насочваме износа на пшеница, са Испания (30%), Италия (23%), Румъния (16%) и Гърция (12%). Най-добри цени България получава от ОАЕ, Ливан и Египет - средно около 320 долара за тон. На всички водещи пазари бележим значителен ръст в пазарния дял, а в Португалия и Италия ръстът е над 100%. Конкуренти са ни Украйна, САЩ, Русия, като всички, без САЩ, постигат по-добри цени от българските.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    А ние ,ще ги цакаме с големи пиш........и

    Коментиран от #2

  • 2 робин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    прав си бай иване
  • 3 Георги Гроздев

    2 0 Отговор
    Румъния ли ни цака с хляба или българските олигарси с бизнес хляб...
  • 4 Marto Tkd

    2 0 Отговор
    " От 1 септември Румъния намалява с 15 на сто ДДС "
    Венциславчо, има голяма разлика м/у намаление с 15 процентни пункта и намаление с 15%.
    В първия случай, от 24% ще стане 9%; А във втория от 24% ще падне на 20.4%;
  • 5 мечока

    0 1 Отговор
    Ние пък ги цакаме с евтини проститутки