Отидете към основна версия

4 870 44

Путин коментира икономиката на Запада

  • шос-
  • казахстан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • икономика-
  • оценка

Икономическите показатели на държавите-членки на ШОС са по-добри от тези на западните страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отбеляза сходството на позициите на страните от ШОС по международните въпроси и обърна внимание на ръста на БВП в страните-членки на организацията на фона на рецесията на Запад.

„Държавите-членки на ШОС координират действията си в международен план, включително в ООН, и се придържат към сходни външнополитически подходи“, каза държавният глава на среща в „ШОС плюс“ формат.

„В рамките на ШОС, заедно с бизнес общността се насърчава търговско-икономическото, инвестиционното и финансовото сътрудничество активно“, подчерта Путин. Той смята за показателно, че „на фона на рецесия в редица развити икономики по света, общият БВП на държавите от ШОС през 2023 г. се е увеличил средно с 5,2%, промишленото производство е нараснало с 4,5% при инфлация от едва 2,4% %.” ;. „Това са добри показатели“, коментира руският лидер.

Според него „взаимодействието в областта на енергетиката, инфраструктурата, продоволствената сигурност, високите технологии и иновациите, цифровизацията и изкуствения интелект продължава последователно да се задълбочава“. „ШОС предприема най-активни стъпки за изграждане и оптимизиране на веригите за търговия, логистика и взаимни разплащания, формират се нови, по-ефективни транспортни коридори, които свързват континента от север на юг и от запад на изток“, каза руският президент примери за взаимодействие.

„Ние, разбира се, сме заинтересовани да приобщим широк кръг държави към индустриалните проекти, реализирани чрез ШОС“, увери руският държавен глава, като уточни, че „Деловият съвет на ШОС, Междубанковата асоциация и Форумът на регионалните ръководители са също отворени за партньорство".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.

Свързани новини