Отидете към основна версия

1 951 7

Разногласия за бюджета на най-голямата европейска икономика, отложиха одобряването му

  • германия-
  • бюджет-
  • 2025-
  • разногласия

Бюджетът на Германия за 2025 г. ще бъде 481 милиарда евро

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бюджетът на Германия за следващата година ще възлиза на 481 млрд. EUR, от които 57 млрд. EUR ще дойдат от инвестиции. „През 2025 г. планираме бюджет от 481 млрд. EUR, от които 57 млрд. EUR ще бъдат инвестиции“, написа германският министър на финансите Кристиан Линднер.на страницата си в X (бивш Twitter). Той обаче отбеляза, че това е още едно значително увеличение в сравнение с вече рекордното ниво.

Проектобюджетът за 2025 г. ще бъде внесен в парламента за одобрение.

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц каза, че от 2028 г. годишният бюджет за отбрана на страната ще достигне „80 млрд. EUR“, „Започвайки от 2028 г., т.е. след пълното изразходване на специалния фонд, бюджетът ще се състои от "80 млрд. EUR, за да продължи да отговаря на изискването от 2% (от БВП за разходи за отбрана)", каза канцлерът. „Говорим за силна защита, силен Бундесвер, който предлага защита срещу агресивните диктатори на нашето време“, допълни Шолц.

Преговорите между управляващите в коалицията за бюджета за 2025 г. са доста трудни. Първоначално беше планирано той да бъде договорено до 3 юли, но поради разногласия между страните срокът беше отложен за 17 юли. Преди това младежкото крило на коалиционната Свободна демократическа партия дори заплаши да спре да подкрепя правителството поради несъгласие с позицията на социалдемократите, което, както писаха медиите, може да предизвика правителствена криза.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини