Отидете към основна версия

5 771 52

Ръст от 41% на фалитите на фирми в най-голямата европейска икономика

  • германия-
  • фирми-
  • фалити

Сред тях са големи германски компании като Esprit и FTI

Снимка: Shutterstock

Увеличението на броя на фалитите в Германия през първата половина на 2024 г. е 41% спрямо същия период на миналата година, съобщава вестник Handelsblatt с позоваване на проучване на консултантската компания в областта на бизнес преструктурирането Falkensteg.

През първите шест месеца на 2024 г., 162 германски предприятия с оборот от над 10 млн. EUR са фалирали. Сред тях са известни компании, включително големи облекла производителя Esprit и третият по големина европейски туроператор FTI. Това нарастване на броя на неплатежоспособните компании надхвърля прогнозите на експертите, които очакваха увеличение на фалитите за този период от около 30%, отбелязва изданието.

За компаниите става все по-трудно да преструктурират бизнеса си, за да избегнат фалит. Така анализът на Falkenstag показа, че от 279 фирми, които са подали молба за фалит през 2023 г., само 35% са били спасени до края на първата половина на 2024 г. Сред причините за тази ситуация Handelsblatt посочва последиците от пандемията от коронавирус, инфлацията, включително повишените цени на енергията и суровините, отслабването на потребителското търсене, както и несигурността, причинена от глобалните кризи и негативните прогнози за германската икономика.

На 25 юни германската кредитна агенция Creditreform съобщи, че броят на банкрутите в Германия през първата половина на 2024 г. е достигнал 11 000, което е най-високата цифра от почти десетилетие. По-рано Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия с 0,3 процентни пункта до 0,2% през 2024 г. БВП на Германия е намалял с 0,3% през 2023 г. спрямо предходната година. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради нарастващите потребителски цени.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.

Свързани новини