Отидете към основна версия

9 692 10

Пазарът на износ на оръжие има нов силен играч

  • индия-
  • оръжие-
  • износ

Индия обяви постепенен преход към статута на износител на оръжия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През последните няколко години Индия значително увеличи отбранителната си продукция, постепенно преминавайки от статута на вносител на оръжие към износител. Това се посочва в икономическия преглед, изготвен от Министерството на финансите, представен в парламента на страната.

В документа се отбелязва, че отбранителната продукция на Индия е нараснала значително - от 740 милиарда рупии (8,8 млрд. USD) през фискалната 2017 г. до 1 трилион рупии (почти 12 млрд. USD) през фискалната 2023 г., което доведе до увеличение на износа отбранителни продукти. „Индия премина от вносител на оръжие към осигуряване на място в списъка на 25-те най-големи страни износителки на оръжие“, се казва в прегледа.

Проучването възхвалява усилията на отбранителната индустрия, включително частни и държавни предприятия, за увеличаване на износа на отбрана. В допълнение, броят на разрешителните, издадени на износителите, се е увеличил.

"През финансовата 2023 г. са издадени 1414 разрешения за износ, които се увеличават до 1507 през финансовата 2024 г. Около 100 местни компании изнасят широка гама от отбранителни продукти и оборудване, включително самолети като Dornier -228, артилерийски оръдия , ракети BrahMos, ракети Pinaka и пускови установки, радари, симулатори и бронирани превозни средства“, се казва в прегледа.

За да увеличи износа на отбранителна техника, индийското правителство приложи няколко политически програми през последните 10 години, включително опростяване на процедурите за износ, насърчаване на вътрешния дизайн, разработване и производство на отбранително оборудване и отпускане на средства за подкрепа на частни производители.

Въпреки желанието за самодостатъчност обаче, Индия все още остава най-големият вносител на оръжия. През последните години Русия остава основният доставчик на страната. Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), Русия представлява 36% от индийския внос на оръжие през 2019-2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини