1 Август, 2024 15:07 9 690 10

Пазарът на износ на оръжие има нов силен играч

  • индия-
  • оръжие-
  • износ

Индия обяви постепенен преход към статута на износител на оръжия

Пазарът на износ на оръжие има нов силен играч - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През последните няколко години Индия значително увеличи отбранителната си продукция, постепенно преминавайки от статута на вносител на оръжие към износител. Това се посочва в икономическия преглед, изготвен от Министерството на финансите, представен в парламента на страната.

В документа се отбелязва, че отбранителната продукция на Индия е нараснала значително - от 740 милиарда рупии (8,8 млрд. USD) през фискалната 2017 г. до 1 трилион рупии (почти 12 млрд. USD) през фискалната 2023 г., което доведе до увеличение на износа отбранителни продукти. „Индия премина от вносител на оръжие към осигуряване на място в списъка на 25-те най-големи страни износителки на оръжие“, се казва в прегледа.

Проучването възхвалява усилията на отбранителната индустрия, включително частни и държавни предприятия, за увеличаване на износа на отбрана. В допълнение, броят на разрешителните, издадени на износителите, се е увеличил.

"През финансовата 2023 г. са издадени 1414 разрешения за износ, които се увеличават до 1507 през финансовата 2024 г. Около 100 местни компании изнасят широка гама от отбранителни продукти и оборудване, включително самолети като Dornier -228, артилерийски оръдия , ракети BrahMos, ракети Pinaka и пускови установки, радари, симулатори и бронирани превозни средства“, се казва в прегледа.

За да увеличи износа на отбранителна техника, индийското правителство приложи няколко политически програми през последните 10 години, включително опростяване на процедурите за износ, насърчаване на вътрешния дизайн, разработване и производство на отбранително оборудване и отпускане на средства за подкрепа на частни производители.

Въпреки желанието за самодостатъчност обаче, Индия все още остава най-големият вносител на оръжия. През последните години Русия остава основният доставчик на страната. Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), Русия представлява 36% от индийския внос на оръжие през 2019-2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    А Пазарът на внос , как е 🤔🤔🤔
  • 2 Махараджа

    7 23 Отговор
    Скоро Индия
    Само ще изнася оръжия .
    Няма да внася Руски Тараляснци .

    И както Китай продава дронове на
    Украйна,
    Най вероятно скоро ще се изненадат
    Всички ,
    Че и Индия продава оръжие на
    Украйна.

    Колко Жалко за
    Кремълските Ашлаци

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 3 Коги имаш

    18 8 Отговор
    Евтини ресурси от Русия си имаш и икономика,когато слушаш ИЗВРАТЕНИЯ ЗАПАД СИ ОСТАВАШ НА ДЪНОТО И СИ ГО ОРЕШ!!!! ВЗЕМЕТЕ СЕ ВРАЗУМИТЕ ОРКИ И ТРАНСПЕДЕРУГИ ОТ ЗАПАДА СПРЕТЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ КОПЕЙКИТЕ И ПУТЕНИСТИТЕ ХОРАТА С АКЪЛ ТЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРИЯ НЕ ИЗГНИЛИЯ ЗАПАД ПРОПАДАЩ!!!
  • 4 Кравр каубой

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Махараджа":

    Абе гледам , две седмици минаха
    Да са пробвали да си трепят президента или
    кандидат такъв .
    Нещо се бавят .
  • 5 Топ26

    3 1 Отговор
    За друг голям износител от Елин Пелин нищо не казвате
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Парат,парт, не се барат

    5 1 Отговор
    Индийските пиратки скоро ще почнат да се харчат повече от натовските кьорфишеци
  • 8 Мъка

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Махараджа":

    Жалко за еврогейскитеТротинетки, като дойде Путин и забрани амбреажната пропаганда...
  • 9 Били бой

    2 1 Отговор
    Чичо Сам ще си ръфа звездите.
  • 10 Отец Петка

    0 0 Отговор
    Ще рупаме патрони.