Отидете към основна версия

1 614 2

Казахстан отпуска милиони долари за модернизиране на енергиен комплекс

  • казахстан-
  • маек-
  • модернизиране

Правителството отпусна 10,4 милиона долара за МАЕК в западната част на страната

Снимка: Shutterstock

Премиерът на Казахстан Олжас Бектенов подписа указ за отпускане на 5 милиарда тенге (10,4 млн. USD) от държавния резерв за подпомагане на дейността на Мангистауската атомна енергийна централа (МАЕК), разположена в югозападната част на републиката, съобщиха от пресслужбата на кабинета на министрите.

Средствата ще бъдат използвани за субсидиране на централата чрез областния бюджет, което ще позволи на предприятието да се подготви своевременно за предстоящия отоплителен сезон и ще осигури стабилно функциониране на енергийната инфраструктура“, се посочва още в съобщението.

От 2023 г. предприятието ще се модернизира поетапно. Планира се изпълнението на някои ключови проекти, насочени към осигуряване на непрекъснат производствен цикъл и минимизиране на рисковете от спиране на оборудването. „Те включват модернизация на котелни агрегати, резервни системи за защита и автоматизация, както и автоматизирани системи за управление и измерване на електроенергия“, обясниха от пресслужбата.

MAEK е най-големият енергиен комплекс в Мангистауска област, осигуряващ електрическа и топлинна енергия, както и питейна, топла и техническа вода за населени места и предприятия в региона, включително град Актау.

На 11 август 2023 г. бяха изключени два турбинни блока в ТЕЦ-2 на МАЕК, което доведе до последващо спиране на потребителите в енергийните центрове Атирау и Мангистау. Тогава блок № 3 на ТЕЦ МАЕК излезе от строя и бяха въведени ограничения за потреблението на електроенергия за промишлени съоръжения. За някои населени места в района на Мангистау властите въведоха постоянни прекъсвания на електрозахранването. На 3 юли същата година, поради проблеми с електроснабдяването, добивът на петрол в няколко находища в Мангистауската и Атирауската области беше спрян.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини