Отидете към основна версия

15 827 41

Добивът на газ в Черно море достигна 6 милиона кубически метра на ден

  • черно море-
  • газ-
  • добив-
  • турция

Турция планира да създаде офшорна база за производство на природен газ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обемът на турския добив на природен газ в черноморското находище Сакария достигна 6 милиона кубически метра на ден, съобщи ръководителят на Министерството на енергетиката на републиката Алпарслан Байрактар в X.

„Днес 6 милиона от 20-те милиона домакинства, използващи природен газ в Турция, използват газа, който произвеждаме в Сакария. Надявам се до април 2025 г. да увеличим обемите на добива на газ до 10 милиона кубически метра. м на ден“, каза министърът на среща с активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморската провинция Зонгулдак.

През май обемът на добив на газ в находището Сакария е достигнал 5 милиона кубически метра на ден. В същото време ръководителят на турското министерство на енергетиката обяви планове за увеличаване на дневния добив на газ до 10 милиона кубически метра.

Турция планира да създаде офшорна база за производство на природен газ. "Ние създаваме военноморска база. Новата ни плаваща производствена платформа вече е на път. Надяваме се, че тя ще бъде в Турция в края на септември, а през първата половина на 2025 г. ще пристигне във Фильос и Зонгулдак (градове на черноморското крайбрежие на Турция). С това производствено звено ще произвеждаме 10 млн. куб.м. газ за 20 години в морето, на 170 км от брега“, отбеляза ръководителят на турското министерство на енергетиката.

Местните власти съобщиха по-рано, че газовите запаси, проучени от Турция в Черно море, възлизат на около 710 милиарда кубически метра. м, което е достатъчно да задоволи вътрешното си търсене на ниво домакинства за 35 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини