18 Август, 2024 11:05 15 779 41

Добивът на газ в Черно море достигна 6 милиона кубически метра на ден

  • черно море-
  • газ-
  • добив-
  • турция

Турция планира да създаде офшорна база за производство на природен газ

Добивът на газ в Черно море достигна 6 милиона кубически метра на ден - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обемът на турския добив на природен газ в черноморското находище Сакария достигна 6 милиона кубически метра на ден, съобщи ръководителят на Министерството на енергетиката на републиката Алпарслан Байрактар в X.

„Днес 6 милиона от 20-те милиона домакинства, използващи природен газ в Турция, използват газа, който произвеждаме в Сакария. Надявам се до април 2025 г. да увеличим обемите на добива на газ до 10 милиона кубически метра. м на ден“, каза министърът на среща с активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморската провинция Зонгулдак.

През май обемът на добив на газ в находището Сакария е достигнал 5 милиона кубически метра на ден. В същото време ръководителят на турското министерство на енергетиката обяви планове за увеличаване на дневния добив на газ до 10 милиона кубически метра.

Турция планира да създаде офшорна база за производство на природен газ. "Ние създаваме военноморска база. Новата ни плаваща производствена платформа вече е на път. Надяваме се, че тя ще бъде в Турция в края на септември, а през първата половина на 2025 г. ще пристигне във Фильос и Зонгулдак (градове на черноморското крайбрежие на Турция). С това производствено звено ще произвеждаме 10 млн. куб.м. газ за 20 години в морето, на 170 км от брега“, отбеляза ръководителят на турското министерство на енергетиката.

Местните власти съобщиха по-рано, че газовите запаси, проучени от Турция в Черно море, възлизат на около 710 милиарда кубически метра. м, което е достатъчно да задоволи вътрешното си търсене на ниво домакинства за 35 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румъния също добива

    85 34 Отговор
    газ в Черно море в близост до нашите териториални води. Ние не искаме да го правим, защото как така ще оскърбим руснаците и ГАЗПРОМ?

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Само в

    60 35 Отговор
    българската акватория НЯМА СН4 и няма да има!По нареждане на москва.

    Коментиран от #38

  • 3 Последния Софиянец

    25 23 Отговор
    Добиват го от една тръба на дъното.хи хи хи
  • 4 Сталин

    71 29 Отговор
    Значи кво излиза , Турция и Румъния вадят газ от Черно море,а ние последните 20 години плащаме стотици милиони на френски и американски фирми да правят проучване в нашия шелф на Черно море и няма и капка газ ,има ли наши експерти на тези платформи ,или тези западни мародери ни лъжат,май май добре е да поканим руски фирми да ни намерят газта

    Коментиран от #8, #18

  • 5 Голата истина

    50 1 Отговор
    И ние имаме море амо го пълним с отпадъци
  • 6 Агентите на ГАЗПРОМ у нас се оказаха

    49 15 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния също добива":

    еколози. Те не искат да се включат към проекта за добив на газ, защото това застрашавало нашето лай...морие.
    Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС. Проектът за добив на природен газ от Черно море „Нептун Дийп“ ще допринесе за енергийната сигурност на Румъния и региона, а приносът му в държавния бюджет на Румъния се изчислява на близо 20 млрд. евро.
    Ние обаче ще купуваме втечнен газ от другия край на планетата, за какво случихме договори с Боташ ? За да вземе някой комисионни от 4 млрд. лева, които ще дадем на БОТАШ!
  • 7 от село

    25 3 Отговор
    А България черпи от морето мърмъръци и други миризливи работи !!
  • 8 Няма нужда от руски фирми, нашите

    50 25 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    путинисти на власт никога няма да нарушат българо-руската газова дружба. 4 млрд. лева платихме за турецкия паток, сега 4 млрд. на Боташ, през когото пак ще купуваме руски газ.
    За какво са ви руски фирми, нашите политици никога няма да открият газ даже и да тръгне сам да ни търси. Западните фирми търсеха газ там, където го няма, защото ги пратихме за зелен хайвер.
  • 9 дядото

    38 1 Отговор
    за турция- добре,но бойко преди години правеше заклинания за този или онзи български блокове,пусна западни фирми да търсят - и пълно мълчание.явно е засекретена и тази информация

    Коментиран от #20, #31

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Исторически парк

    31 3 Отговор
    А българският добив достигна 0
  • 12 нищо ново под слънцето

    44 8 Отговор

    До коментар #1 от "Румъния също добива":

    И двете находища, на Румъния и Турция, са от двете страни на нашия блок Хан Аспарух само на по двадесетина километра. Разстоянието между двете е малко над 100 км. а точно между двете са намира върха на нашия блок, с форма на триъгълник. Сондажите за проучвания обаче у нас бяха преди продължението на Турски поток през българска територия и ако бяха обявили наличие на газ нямаше да има продължение на Турския, а щяхме да си захранваме нашия от собствен източник. Така на "ТОТАЛ" им беше платено, вероятно от Газпром и с наше съгласие, да обявят липса на газ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пламен

    33 15 Отговор
    Проруските мекерета забраниха да добиваме газ и нефт
  • 15 ха ха ха...

    20 23 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Преди да са изминали и 5 години в района на Мраморно море ще има голямо земетресение, което ще промени много днешния вид не само на Турция. Босфора ще промени формата си и ще се разшири. Много турски градове ще пострадат сериозно и най вече Истанбул. Възстановяването ще продължи години и ще бъдат наети много чужденци, включително и българи. След 20 години на територията на днешна Турция ще има най малко 5 самостоятелни държави.

    Коментиран от #19, #21, #30

  • 16 Лудия

    25 21 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Чул те господ ! Руснаците на два пъти направиха държава на българите те и двата пъти я разграбваха и продадоха и предадоха ! Българина трябва да мине през катарзис подобен на този на евреите повремето на Моисей, за да се научи да милее за родината си,да я пази и надгражда за бъдещите поколения!

    Коментиран от #17, #29

  • 17 де го чукаш де се пука

    24 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лудия":

    Ами не е нужно да минава през катарзис подобен на евреите на Моисей, а и е невъзможно да се повтори същото защото времената са други. Достатъчно е да знае и учи истинската българска история, Която е писана от средновековни и древни римски, гръцки, арабски и други хронисти, умишлено скривана от нас, а не тази която е писана на коляно от чужденци за да скрият произхода ни и която все още продължава да се преподава в учебните ни заведения. Когато познаваш миналото такова, каквото реално е било, знаеш и усилията на предците си, които поколения наред са полагали за да израснеш такъв, какъвто си днес. Тогава ще осъзнаеш какви ценности притежаваш и защо трябва да ги защитаваш, а не да оставиш с лека ръка някой друг да ти ги отнеме.
    — "Вземи на един народ историята и той след едно поколение ще се превърне в тълпа. След още едно поколение тълпата ще стане стадо, което можеш да подкараш навсякъде".(Гьобелс)
  • 18 ........

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Затова и там има земетресения.Добивът на шистов газ води до земетресения.
  • 19 Турчин

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха...":

    Ок нострадамус и България ще стане на 3 морета нали 🤣🤣🤣🤣
  • 20 Пак ли са ти засекретили нещо?

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "дядото":

    Отиваш на сайта на Министерството на енергетиката, оттам Дейности, Единен орган за управление на подземните богатства, Нефт и природен газ, цъкаш по дати и четеш - договори, изменения, участници, пари, срокове - все строго пазени от теб тайни.
  • 21 Реалист

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха...":

    Научната и художествената фантастика са ти фетиш:) кви българи ще работят в истанбул пич:) май не живееш в българия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Ако управници бг не са идиоти,то излиза,че са диверсанти незащитаващи бг,интерес!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мале, мале

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лудия":

    моше ти ли си бе? Храни куче да те лае. Такъв катарзис си спретнахте, че ще си платите за всички мърсотии, спретнати от вас на хората, за цялото си паразитиране на тази земя. Трябваше да ви натоварят на вагоните през ВСВ и към оня, с мустачките. Както всички тогава направиха. Той бибито усилено действа за това.
  • 30 След 20 години

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха...":

    Какво ще остане от Задунайския Вилает на Щатите?! Газовите милиардери да не вземат да го купят.Комунделските келепирджии само това чакат.
  • 31 факуса

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "дядото":

    явно и западните фирми работят за газпром според центавосите
  • 32 Еее така

    12 1 Отговор
    Цяла Европа си излива мърсотията тука през Дунав съответно газ има. Ама ние вместо да го фармим като другите имаме по важна работа ще ходим на избори пак.
  • 33 ЦЯАААААЛО Ч МОРЕ ИМА ГАЗ

    13 0 Отговор
    ЗА ВСИИИЧКИИ САААААМО ПРЕД НАС НЯМА?!?!!!!!!!!!!??????
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анонимен

    3 1 Отговор
    Нашият газ го нема сигурно е в анклава аркутино
  • 36 Дядо ви

    6 2 Отговор
    1988- лектор от просветно дружество
    ,,Георги Кирков " изнасяше лекция на открито партийно събрание : като една от темите беше точно за залежите
    е нашия шелф . Та думите, които ми се набиха в съзнанието бяха , че Армънд Хамър собственик на Оксидентъл петролиум е казал на Тодор Живков, че имат снимки от космоса на които има открити полета с нефт и газ. Докладвали нашите на съветските другари , ама те им казали да не се занимат и ,че те ще ни осигуряват горивата, защото сме нямали нито капацитет нито специалисти .Та от тогава още ни държат за топките .
  • 37 Газ не им трябва, храна искат!

    1 8 Отговор
    Цигането Ериздухан ръководи много бедна държава, гладни хорица са!

    Коментиран от #40

  • 38 Ами то и в Челопеч няма злато

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само в":

    по нареждане на Канада! Когато управляват кадърни само за кражби и не могат дори да организират собствените си оскъдни природни богатства да си извлечем разбира се,че Москва ще виновна за всичко и даже не само Москва ами и Путин и кой ли още не за да си оправдаят крадливата политика и собствена некадърност.
  • 39 Ганчо

    5 1 Отговор
    България търси ама само ...Фекалии изкарва ха ха ха
  • 40 Маалата

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Газ не им трябва, храна искат!":

    А при нас, другари, слънце грей,
    жената в кухнята кат славей пей,
    рояк деца, дядо баба,
    чакат да заври чорбата.

    Грабвайте лъжиците, ребята,
    да живей борбата!
  • 41 Само България дреме

    0 0 Отговор
    Вместо и България да добива газ в Черно море като Румъния и Турция масово русофилите реват за руски.