Отидете към основна версия

2 578 5

В Казахстан приключи ключов етап от процеса по строеж на атомна електроцентрала

  • казахстан-
  • атомна електроцентрала-
  • обществено обсъждане

Бяха порведени обществени обсъждания с населението на столицата Астана

Снимка: Shutterstock

Министерството на енергетиката на Казахстан проведе обществени дискусии с населението в Астана относно плановете за изграждане на атомна електроцентрала в републиката. Срещата в столицата беше заключителна след обществените обсъждания по региони, съобщиха от пресслужбата на министерството.

"В Астана приключиха обществените дискусии, затваряйки цикъла на обществените дискусии за изграждането на атомна електроцентрала в Казахстан. По-рано такива събития вече са проведени във всички региони на страната”, се казва в съобщението.

Заместник-директорът на Департамента по ядрена енергетика и промишленост на Министерството на енергетиката Гулмира Мурсалова отбеляза, че в Казахстан 70% от електроенергията се произвежда в централи, захранвани с въглища, много от които вече са износени. В същото време годишният ръст на потреблението на електроенергия в страната е около 3%. По време на пиковите часове Казахстан редовно купува електроенергия от граничните страни. "В края на 2023 г. от консумираните 115 милиарда kW·h повече от 2 милиарда kW·h са закупени според плана в Руската федерация. За да избегнем това в бъдеще, трябва да вземем подходящи мерки сега. В момента много страни строят атомни електроцентрали“, каза тя.

Генералният директор на компанията "Казахстански атомни електроцентрали" Тимур Жантикин отбеляза, че по-рано са били предложени 13 различни проекта за атомна електроцентрала, от които са избрани четири. Според него изграждането на атомна електроцентрала ще има значителен мултипликационен ефект за развитието на икономиката и свързаните с нея индустрии на страната, както и ще допринесе за разкриването на нови работни места.

Както обясниха от министерството, за изграждането на атомни електроцентрали в Казахстан се предлагат най-безопасните реактори от поколение III и III+, които имат системи за пасивна и активна безопасност, които успешно се допълват и заменят взаимно.

По-рано министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев каза, че след приключване на обществените обсъждания за изграждането на атомна електроцентрала може да бъдат обявени датите за започване на референдум по този въпрос.

Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев в посланието си към народа на 1 септември 2023 г. предложи да се постави въпросът за изграждането на атомна електроцентрала на национален референдум. По-рано Министерството на енергетиката съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на станцията. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF. Цената на строителството може да бъде 10-12 милиарда долара.

През юни 2024 г. президентът на Казахстан обяви, че национален референдум за бъдещото изграждане на атомни електроцентрали ще се проведе през есента на 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини