Отидете към основна версия

20 193 84

Две държави са локомотивът на световната ядрена енергия

  • ядрена енергия-
  • китай-
  • русия-
  • развитие

Производството на електроенергия в атомните електроцентрали в света достигна най-високото си ниво в историята

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2024 г. производството на електроенергия в атомните електроцентрали в света достигна най-високото си ниво в историята, а през последните 10 години около 60% от нововъведените в експлоатация ядрени реактори са в Русия и Китай. Това съобщава водещият японски икономически вестник Nikkei, позовавайки се на собствени изчисления и данни от Японския ядрен индустриален форум, който обединява компании от този бранш в страната.

Според тяхната информация към юни тази година в света е имало 436 ядрени реактора. Те са в състояние да генерират около 416 милиона kW електроенергия. Това надхвърля рекорда от 2018 г., който възлиза на почти 414,5 kW.

През последните 10 години, близо 80 нови ядрени реактора са пуснати в експлоатация по света. „Китай и Русия се превърнаха в движещи сили на този процес“, подчертава вестникът. Те, както отбелязва изданието, представляват 48 пуснати в експлоатация реактора. Вестникът смята, че атомните електроцентрали ще заемат все по-видно място в световната икономика, в която се ускорява процесът на преход към екологично чисти видове енергия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 69 гласа.

Свързани новини