Отидете към основна версия

4 133 20

Турция с рекорден дневен добив на нефт и газ

  • турция-
  • петрол-
  • добив-
  • рекорд

На 17 август са произведени 107 621 барела петрол

Снимка: Shutterstock

Ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар каза, че републиката е счупила нови рекорди за дневен добив на нефт и газ. „Като част от националната енергийна и минна политика, ние се придвижваме решително напред, за да сложим край на зависимостта от чужди енергийни ресурси чрез нашите собствени средства и възможности. „Поставени са нови рекорди в ежедневния добив на нефт и газ“, написа министърът на страницата си в социалната мрежа X.

Рекордът за дневно производство на петрол е настъпил на 17 август, когато са произведени 107 621 барела. А на 15 август бяха получени максималните количества газ до момента - 7,609 милиона кубически метра.

През последните години южната ни съседка засили проучването на газови и петролни находища на своя територия, както и в Черно море и Източното Средиземноморие. В Черно море продължава разработката на газовото находище Сакария, извършват се проучвания за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Турция в района на Кипър. Освен това продължава работата по увеличаване на производството на петрол в югоизточна Турция в планинските региони, където разработването на находища отдавна се счита за нерентабилно поради сложността на сондирането и проблемите с безопасността.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини