Отидете към основна версия

6 365 37

Киев е готов да осигури транзита на газ към ЕС по нов маршрут

  • газ-
  • транзит-
  • европа-
  • русия

От Баку и Астана

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна е готова да транспортира азербайджански, казахстански и „всякакви“ стоки в Европа, включително и газ, с изключение на руския, след изтичане на договора с "Газпром".

„Ако някоя европейска държава сметне за необходимо да получава казахстански газ, азербайджански газ или друг, ние сме готови да го транспортираме“, каза съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Михаил Подоляк в YouTube канала „Новини на живо“.

Според Подоляк, Украйна е готова да транспортира „всеки транзитен газ, който ще дойде от страните от Централна Азия“ при съответно искане и уреждане на правните аспекти. „Ако има подходяща логистика, ако има заявка и всичко е законово структурирано, и има договор, в който отделно е разписана транзитната роля на Украйна“, добави той.

На 27 август украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Киев няма да поднови споразумението с "Газпром" за транзит на руски газ, който изтича в края на годината. В същото време той каза, че след изтичането на договора Украйна, заедно с ЕС, ще вземе решение за транзита на газ от „други компании“ през нейна територия, но не съобщи подробности. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, каза, че Руската федерация има алтернативни маршрути за доставки за Европа.

По-рано украинският министър на енергетиката Герман Галущенко заяви, че Украйна не планира да поднови договора с "Газпром". Според министъра газотранспортната система на Украйна е преминала стрес тестове, които „доказаха, че е възможно безопасно съществуване без транзит“. В началото на март премиерът Денис Шмигал заяви, че Киев е готов да продължи транзита на руски газ за Европа през своя територия след изтичането на договора, но не възнамерява да преговаря за това директно с Москва. Шмигал предположи, че газът може да бъде закупен от европейските страни, преди да бъде изпомпван в газотранспортната система на Украйна. Така Украйна официално ще транзитира европейски газ.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 41 гласа.

Свързани новини