Отидете към основна версия

8 840 51

Руската гражданска авиация се развива още по-бързо

  • русия-
  • гражданска авиация-
  • мокър лизинг-
  • самолети

Руските авиокомпании ще могат да вземат самолети на мокър лизинг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руските авиокомпании ще могат веднага да наемат самолети заедно с техните екипажи. Съответните изменения във Въздушния кодекс, легализиращи практиката на мокър лизинг, влязоха в сила на 1 септември.

Както следва от измененията, полетите на самолети, наети с екипаж, ще бъдат възможни само при вътрешни полети. „По силата на договор за лизинг на гражданско въздухоплавателно средство с екипаж, едната страна (наемодател) срещу заплащане и за определен период от време предоставя на другата страна (наемател) използването на гражданско въздухоплавателно средство, както и предоставя услугите на членовете на екипажа на гражданско въздухоплавателно средство за вътрешен въздушен превоз на пътници, багаж, товари и поща”, се отбелязва в текста на новата норма.

Самолетът няма да бъде включен в сертификата на авиационен оператор на наемателя, докато той и екипажът са на лизинг.

Анализатори смятат разрешаването на тази практика добра за развитието на индустрията. Това „ще позволи на авиокомпаниите да управляват своя флот по-гъвкаво, добавяйки капацитет през високия сезон“, отбеляза източник на ТАСС. „Вероятно ще видим истинско движение до следващото лято. И, разбира се, това ще бъде особено търсено от авиокомпаниите, които оперират с най-популярните типове самолети - Boeing 737 и семейството A320“, добави той.

През септември 2023 г. генерален директор на Аерофлот Сергей Александровски каза, че компанията, съвместно с Министерството на транспорта, работи върху въвеждането на мокър лизинг и овърбукинг в Русия. Тогава Александровски отбеляза, че след приемането на съответния закон компанията „ще може да прехвърли самолети в рамките на групата или да привлече допълнителен товароподемност отвън“. Той също така добави, че ако една авиокомпания няма нужда от самолети през ниския сезон, тогава групата ще може да заеме капацитет за своята мрежа и обратно.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.

Свързани новини