Отидете към основна версия

2 731 27

Германия може да замести Русия с Казахстан

  • казахстан-
  • германия-
  • касим - жормат токаев-
  • олаф шолц-
  • бизнес-
  • търговия-
  • редкоземни метали

Казахстан е готов да увеличи износа на петрол за европейската държава

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти са готови да увеличат износа на петрол за германския пазар и да поканят германски компании за съвместно геоложко проучване и производство на редкоземни метали.

„Казахстан е готов да увеличи износа за Германия на 100 стокови артикула на стойност 850 милиона долара. Като надежден и един от най-големите доставчици на енергийни ресурси за Германия, Казахстан е готов да увеличи износа на петрол за германския пазар. Разчитаме на постоянната подкрепа на нашите германски партньори, за да осигурим дългосрочни и стабилни доставки на въглеводороди. За устойчивия напредък на нашите държави считам за важно да активизираме съвместните дейности по прехода към алтернативни източници на енергия“. Това заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев на втората среща на държавните глави на Централна Азия и германския канцлер Олаф Шолц в Астана.

„Изразяваме нашата готовност за взаимноизгодно сътрудничество в развитието на водородната енергетика. Страната ни, съвместно с Узбекистан и Азербайджан, работи по проект за изграждане на линия за пренос на зелена енергия по дъното на Каспийско море и по-нататък към европейските страни. Каним нашите германски партньори да разгледат възможността за участие в този стратегически проект“, цитира пресслужбата на държавния глава.

Токаев също покани германски компании за съвместно геоложко проучване и производство на редкоземни метали. "Предлагам да установим сътрудничество на принципа "суровини в замяна на технологии" с първична и вторична преработка на рудите в района. В този контекст ние приветстваме реализацията на инвестиционния проект на компанията HMS Bergbau за добив и преработка на литий в района на Източния Казахстан на стойност над 500 млн. USD. Готови сме да продължим да предоставяме на немските инвеститори благоприятни условия за проучване и разработване на находища на благородни и цветни метали у нас. „Смятам за целесъобразно, с подкрепата на нашите европейски партньори, да създадем регионален изследователски център за редкоземни метали на базата на Казахстанския център за технологично прогнозиране“, отбеляза лидерът на републиката.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини