Отидете към основна версия

2 461 15

Първите пет самолета "Байкал" ще бъдат доставени през 2026 година

  • байкал-
  • русия-
  • самолет

Сертифицирането на модела самолет трябва да приключи до същата година

Снимка: Shutterstock

Доставка на първите пет регионални самолета "Байкал" се очаква през 2026 г. „По същество сме в състояние на развойна работа. Беше решено да преминем към домашния двигател VK-800. Следващата година трябва да завършим сертифицирането на двигателя и витлото от нашия изпълнител. А сертифицирането на целия самолет трябва да приключи през 2026 г. И те също ще трябва да доставят първите пет самолета през 2026 г.“, каза министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Антон Алиханов в интервю за телевизионния канал "Русия-24".

Съществуващите мощности на Уралския авиационен завод за гражданска авиация (УЗГА) са недостатъчни за прогнозираното търсене на този самолет. "Това е отделен въпрос. Сега работим по него заедно с UZGA и United Aircraft Corporation. Има няколко варианта, върху които ще работим през следващите седмици. Сигурен съм, че Денис Валентинович, първи вицепремиер на Руската федерация Мантуров, и други колеги от правителството ще ни подкрепят. И все още ще можем да влезем в нови производствени обекти с този самолет през 2026 г.“, добави Алиханов.

По-рано руският президент Владимир Путин на среща за развитието на инфраструктурата в Далечния изток поиска да се реши въпросът за строителството на регионален самолет, който постоянно се отлага.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини