Отидете към основна версия

989 14

Цената на барел петрол може да падне до 50 USD

  • барел-
  • петрол-
  • цена-
  • прогноза
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд каза, че цените на петрола може да паднат до 50 USD за барел, ако страните от ОПЕК+ не се придържат към договорените лимити за производство, съобщи вестник The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници.

Информацията беше съобщена преди заседанието на министерския мониторингов комитет на ОПЕК+. Според изданието участниците в него възнамеряват да обсъдят въпроса за „облекчаване на производствените ограничения през декември“.

Рияд предупреди няколко страни, включително Ирак, да не увеличават производството на петрол, като изясни, че те трябва да „изпълнят задълженията си към ОПЕК+“. Саудитското министерство не отговори на искане за коментар, отбелязва WSJ.

На общата среща на министрите на ОПЕК+, която се проведе през юни, страните от алианса удължиха самата сделка до края на 2025 г., както и всички доброволни съкращения, приложени от редица държави. Освен това от октомври страните от алианса трябваше да започнат постепенно да връщат 2,2 милиона барела на ден намален добив на петролния пазар до декември 2025 г. Но ОПЕК+ позволи преразглеждане на това решение в зависимост от пазарните условия. И още в началото на септември алиансът реши да отложи възстановяването на производството на петрол с два месеца - до декември. Вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак обясни, че решението за отлагане на увеличението на производството е взето след анализ на състоянието на пазара. Според него сегашната ситуация не позволява това да се направи.

Цената на фючърсите на петрола Brent с доставка през декември на лондонската борса ICE се повиши над $75 във вторник за първи път от 25 септември след сутрешен спад, показват данни от търговията. Цените на петрола се повишават заради новини от Близкия изток. Около 400 ракети са били изстреляни към Израел от Иран, съобщи The Jerusalem Post.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини