3 Октомври, 2024 10:37 824 14

Цената на барел петрол може да падне до 50 USD

  • барел-
  • петрол-
  • цена-
  • прогноза
Цената на барел петрол може да падне до 50 USD - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд каза, че цените на петрола може да паднат до 50 USD за барел, ако страните от ОПЕК+ не се придържат към договорените лимити за производство, съобщи вестник The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници.

Информацията беше съобщена преди заседанието на министерския мониторингов комитет на ОПЕК+. Според изданието участниците в него възнамеряват да обсъдят въпроса за „облекчаване на производствените ограничения през декември“.

Рияд предупреди няколко страни, включително Ирак, да не увеличават производството на петрол, като изясни, че те трябва да „изпълнят задълженията си към ОПЕК+“. Саудитското министерство не отговори на искане за коментар, отбелязва WSJ.

На общата среща на министрите на ОПЕК+, която се проведе през юни, страните от алианса удължиха самата сделка до края на 2025 г., както и всички доброволни съкращения, приложени от редица държави. Освен това от октомври страните от алианса трябваше да започнат постепенно да връщат 2,2 милиона барела на ден намален добив на петролния пазар до декември 2025 г. Но ОПЕК+ позволи преразглеждане на това решение в зависимост от пазарните условия. И още в началото на септември алиансът реши да отложи възстановяването на производството на петрол с два месеца - до декември. Вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак обясни, че решението за отлагане на увеличението на производството е взето след анализ на състоянието на пазара. Според него сегашната ситуация не позволява това да се направи.

Цената на фючърсите на петрола Brent с доставка през декември на лондонската борса ICE се повиши над $75 във вторник за първи път от 25 септември след сутрешен спад, показват данни от търговията. Цените на петрола се повишават заради новини от Близкия изток. Около 400 ракети са били изстреляни към Израел от Иран, съобщи The Jerusalem Post.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 6 Отговор
    Нема как със тая война Иран Израел!
  • 2 Бг бензиностанция

    10 3 Отговор
    Да, ама ние имаме запаси от скъпия, затова няма да сваляме цени.

    Коментиран от #4

  • 3 бензин

    8 4 Отговор
    50$ барел значи тук 5лв.литър

    Коментиран от #6

  • 4 любител

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бг бензиностанция":

    прав си пич и без пари да стане петрола тук бензина пак ще е от СТАРИЯ- СКЪПИЯ
  • 5 Хохо Бохо

    6 4 Отговор
    И ка ве ? Как на прага на война в близкият изток цената ще падне? Акъл за 2 стинки нямате. Кой ви плаща за подобни глупости????

    Коментиран от #11

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "бензин":

    Цената на петрола НИЩО НЕ ЗНАЧИ ЗА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА У НАС ‼️
    Справка : и при 140$ и при 65$ за барел , бензинът у нас все е около 2.50лв/литър 🤔
    А довчера рИваха как цената ще се вдигне, а днес пишат... как ще падне🤔
  • 7 Може

    3 0 Отговор
    Може и до 5 да падне, може и до 500да се вдигне. Всичко може.
  • 8 алхимик

    8 0 Отговор
    В момента без да е на 50 долара , бензина при нас не трябва да е повече от 1.80 до макс 2лв
  • 9 В момента

    4 5 Отговор
    е $71 и е почти най-ниската цена от 3 години насам. По-ниска отпреди войната. Да го имат предвид капейките 😆
  • 10 зоро

    2 1 Отговор
    Като гледам настроението на фондовите борси относно цената на петрола , изобщо няма да се учудя и на 20 долара да падне
  • 11 РЗС

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Май не си наясно, че цените са манипулирани изкуствено, войните в момента нямат нищо общо с цените на петрола. Глупостите за вдигнатите цени на стоки,услуги и имоти били заради войната в Украйна, ами това го разправят във всяка Европейска държава та чак в Африка. Питам таксиджията в Египет защо са и им по 2 цените тази година и тоя вика, парламента каза, че е от войната в Украйна. Египет не купуват почти нищо нито от Украйна, а цените на всичко двойни. Така, че войните в страните, които се водят в момента нямат нищо общо с пазарите. Нещо да внасяш от ивицата Газа или Израел? Ми не! А какво внасяте от Украйна, ми моми само.

    Коментиран от #14

  • 12 стоян

    0 2 Отговор
    Точно за да не паднат цените на петрола моллите с допитване до путин нападнаха Израел
  • 13 Сократ

    2 0 Отговор
    Барел петрол и 5$ да стане, бензина в България само ще поскъпва.
  • 14 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЗС":

    ОПЕК е пред разпад , производството ИЗВЪН членовете му вече надмина това в ОПЕК и продължава да расте постоянно , а самоограниченията в него минаха 30 % от капацитета за производство !! Никой в ОПЕК не може да продължава до безкрайност със самоограниченията , защото това значи просто самоубийство ! Дори със сегашните ограничения губят страшно много , защото 70 долара сега и преди 10 години са точно два пъти по-малко заради инфлацията , а всички останали разходи си растат !! Единствения изход е да продаваш повече количества , а ОПЕК иска от тях точно обратното ! Само за догодина САМО от една държава ИЗВЪН ОПЕК , именно Гвиана , се очаква ново производство колкото това на Венецуела , при това от американски компании , което значи , че ще вдигне пазарния им дял почти двойно на Саудитска Арабия и Раша , Канада и Австралия също ще увеличат с минимум 10-15 % производството , а самите САЩ не са спирали да го правят !! А тепърва в Африка и Южна Америка се появяват нови производители със капацитет колкото Ирак и Иран общо !! И единствения начин да си осигурят клиенти е да ги вземат от сегашните производители , щото нови НЯМА , пазара не расте , а СПАДА !! Китай НАМАЛЯВА вноса и до 2040 година е планирал да го спре НАПЪЛНО и да остане само със собствения си добив , освен това ако внася , ще внася от САЩ , щото за там е 60 % от износа му , от който зависи да не фалира , а за арабите не му пука , нито за Раша , от която може да купува на каквато им каже це