Отидете към основна версия

1 401 13

Новак: Siemens наруши задълженията си за доставка на оборудване за АЕЦ „Аккую“

  • турция-
  • русия-
  • аец-
  • аккую-
  • siemens

Плановете са и четирите енергоблока да заработят през 2028 година

Снимка: akkuyu.com

Siemens наруши договорните си задължения за доставка на оборудване за АЕЦ "Аккую", преговорите с нея не доведоха до резултат. "В резултат на това всички необходими компоненти бяха намерени в страни, приятелски настроени към Русия, и вече са доставени на съоръжението", каза руският вицепремиер Александър Новак пред репортери.

"Росатом, съвместно с турските си партньори, своевременно извърши всички необходими коригиращи мерки и намери решение. Алтернативно оборудване е закупено от приятелски страни. Сега първата партида оборудване вече е доставена на площадката на АЕЦ „Аккую“, каза той.

Новак добави, че времето за пускане на първия блок на АЕЦ "Аккую" се уточнява, но и четирите енергоблока на станцията ще заработят през 2028 г.

„За съжаление, редица недружелюбни страни се опитват да попречат на осъществяването на тази мечта на турския народ. Така се сблъскахме със ситуация, при която, въпреки сключения договор, доставчик от западна страна – Siemens (Германия), наруши договорните си задължения за доставка на определена гама оборудване. Въпреки че не е критично, то е важно за проекта. Въпреки всички наши усилия, както и участието на турската страна, преговорите не дадоха градивен резултат. Оборудването никога не е било доставено на обекта“, каза той.

По думите му Русия и турската страна оценяват влиянието на ситуацията върху общия график за изпълнение на проекта. „Въпреки това, заедно с турската страна полагаме всички усилия да гарантираме, че и четирите енергоблока на АЕЦ „Аккую“ ще заработят през 2028 г.“, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини