Отидете към основна версия

1 918 4

Създателят на Биткойн е Питър Тод, твърди филм на HBO

  • питър тод-
  • биткойн-
  • филм

Той не е непознат за ентусиастите на паричната система без гражданство и общува публично с легендарния Сатоши преди изчезването му от крипто форумите през 2010 г.

Снимка: YouTube

Нов документален филм на HBO идентифицира канадския разработчик Питър Тод като "бащата на Биткойн" Сатоши Накамото - анонимният основател на криптовалутата. Носителят на награди режисьор Кълън Хобак е автор на лентата, която стига до заключението, като разкрива стари и нови улик, пише Politico.

Филмът, носещ заглавието "Наелектризирани пари: Мистерията биткойн", поставя заедно Тод и основателя на Blockstream Адам Бек, който е още един заподозрян, че е Сатоши, като представя различни хипотези и доказателства.

Кой всъщност е Сатоши Накамото?

"Изглежда, че сте имали едни дълбоки прозрения за Биткойн по онова време?", казва режисьорът на Тод във финала на филма.

"Е, да, аз съм Сатоши Накамото", отговаря Тод.

Признанието обаче не е непременно доказателство за истина. Тод, който гласно подкрепя Украйна и Израел в своя канал в платформата X, може да се позовава на твърдението "Аз съм Сатоши" като израз на солидарност с предложението на създателя на криптовалутата за поверителност.

В имейл до CoinDesk преди пускането на документалния филм Тод първоначално отрече, че е създател на Биткойн.

"Разбира се, че не съм Сатоши", каза тогава той.

В случай, че Тод бъде широко приет като създател на Биткойн, разкритието ще сложи край на повече от десетилетие спекулации относно самоличността на човек, чиято работа породи глобална многомилиардна лудост по цифровите валути - мания, която промени границите на финансите, но също така позволи широко разпространени измами и други незаконни дейности.

Тод не е непознат за ентусиастите на паричната система без гражданство. Като дългогодишен разработчик на т. нар. Биткойн ядро, известен с това, че общува публично със Сатоши преди изчезването му от крипто форумите през 2010 г., името му винаги е имало тежест в крипто общността. Но той рядко е смятан за главен заподозрян.

"Той е един от най-важните търговци на Биткойни от техническа гледна точка", казва партньорът-основател на Castle Island Ventures Ник Картър, добавяйки, че познава Тод от 2017 г.

"Като цяло хората смятат неговите възгледи за Биткойн за много важни."

39-годишен възпитаник на Ontario College of Art and Design в Торонто, Тод е бил на 23 години, когато известната "Бяла книга за Биткойн" за първи път изложи визията за децентрализираната парична система, беше завършена. Впрочем, в популярен отвъд океана подкаст, Тод наскоро заяви, че е бил на около 15 години, когато за първи път е започнал да комуникира с ключови крипто инфлуенсъри, известни като cypherpunks.

"При разследвания като тези дигиталната криминалистика може да ви отведе само дотук. Истинските отговори могат да бъдат намерени само офлайн", казва Хобак.

Подозренията, че канадецът Питър Тод е създателят на Биткойн е нов удар за крипто базираните пазари за прогнози, които до понеделник определяха за фаворит покойния Лен Сасаман - американски защитник на поверителността на информацията.

На този фон Джеймсън Лоп, който е съосновател на Биткойн компанията Casa, публикува в X, че "където и да е Сатоши, приятно ми е да мисля, че се смее на всички тези поредни глупави твърдения".

 

Източник: money.bg

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини