Отидете към основна версия

647 7

Борба за по-евтин ток

  • аец-
  • молдова-
  • русия

В Молдова също може да бъде изградена АЕЦ с помощта на Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на опозиционния блок "Победа" в Молдова Илан Шор обяви възможността за изграждане на атомна електроцентрала с руска подкрепа по примера на руско-беларуското сътрудничество. Той отправи този апел преди предстоящия референдум на 20 октомври, като призова съгражданите си да гласуват против обявяването на членството в ЕС за стратегическа цел на държавата.

„Моята програма включва изграждането на атомна електроцентрала, която ще даде възможност на гражданите на Молдова да получават практически безплатно или много евтино електричество. Днес такава програма вече работи в Беларус, където такава станция е изградена с подкрепата на Руската федерация. Ще го постигна и ще го изградя в Молдова“, каза Шор във видео съобщение в своя канал в Telegram.

Споразумението за изграждането на Беларуската атомна електроцентрала беше сключено през 2011 г., а първият енергоблок беше пуснат в експлоатация през 2021 г. Мощността на станцията днес е почти пет пъти по-голяма от нуждите на Молдова.

Въз основа на резултатите от референдума се предлага в Конституцията на Молдова да се добавят думите „потвърждаване на европейската идентичност на народа на Република Молдова и необратимостта на европейския курс на Република Молдова. Молдова, обявявайки интеграцията в Европейския съюз за стратегическа цел. Референдумът ще се проведе едновременно с президентските избори. Блок "Победа" не беше допуснат до участие нито в изборите, нито в референдума.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини