9 Октомври, 2024 14:21 569 7

Борба за по-евтин ток

  • аец-
  • молдова-
  • русия

В Молдова също може да бъде изградена АЕЦ с помощта на Русия

Борба за по-евтин ток - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на опозиционния блок "Победа" в Молдова Илан Шор обяви възможността за изграждане на атомна електроцентрала с руска подкрепа по примера на руско-беларуското сътрудничество. Той отправи този апел преди предстоящия референдум на 20 октомври, като призова съгражданите си да гласуват против обявяването на членството в ЕС за стратегическа цел на държавата.

„Моята програма включва изграждането на атомна електроцентрала, която ще даде възможност на гражданите на Молдова да получават практически безплатно или много евтино електричество. Днес такава програма вече работи в Беларус, където такава станция е изградена с подкрепата на Руската федерация. Ще го постигна и ще го изградя в Молдова“, каза Шор във видео съобщение в своя канал в Telegram.

Споразумението за изграждането на Беларуската атомна електроцентрала беше сключено през 2011 г., а първият енергоблок беше пуснат в експлоатация през 2021 г. Мощността на станцията днес е почти пет пъти по-голяма от нуждите на Молдова.

Въз основа на резултатите от референдума се предлага в Конституцията на Молдова да се добавят думите „потвърждаване на европейската идентичност на народа на Република Молдова и необратимостта на европейския курс на Република Молдова. Молдова, обявявайки интеграцията в Европейския съюз за стратегическа цел. Референдумът ще се проведе едновременно с президентските избори. Блок "Победа" не беше допуснат до участие нито в изборите, нито в референдума.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 21 Отговор
    Молдованите като застудя и започнаха да изтрезняват от Евроатлантическия оптимизъм.

    Коментиран от #3

  • 2 и кво от това?

    1 7 Отговор
    Какво означава : изграждане на атомна електроцентрала с руска подкрепа ?
    Като ще я строят руснаците трябва да е безплатна , като си я платиш каква подкрепа е ?
    Чисто обирджииство.
    Както се пробваха и у нас с Белене.
  • 3 Стига бе боклук

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Вече си банален. Комплексите ти бликат отвсякъде.
  • 4 Яяяяя

    2 0 Отговор
    Ма нас не ми е студено и ги затваряме
  • 5 долу ЕС

    3 0 Отговор
    познайте в колко държави има борса за тока? познайте в кой съюз тока е най скъп? и последно познайте коя държава първо ще му тегли една ма на? не България
  • 6 Изкукуригал

    2 0 Отговор
    Ние имаме в излишък и даваме на Украина нека и Молдова да почне да убива руснаци и ние като най евроатлантици ще даваме и на тях безплатна електроенергия
  • 7 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    И молдовците с повече и достойнство , и ум , от нашите управляващи плужеци-евроатлантици , тръгнали да водят хибридна война с натото срещу Освободителката ни Русия !