Малко под 200 са предприятия са преработвали плодове и зеленчуци у нас през миналата година, като са вложили 91 600 тона пресни плодове и 106 700 тона пресни зеленчуци, съобщават от Министерството на земеделието.
Произведена е 64 700 тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84 400 тона. С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци най-много са доматите, пиперът и картофите.
Данните обаче сочат, че преработените пресни плодове са с 21.4% по-малко от предходната година, а при зеленчуците спадът е с 2.3%.
При плодовете с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове.
При пресните зеленчуци още по-голям е делът на родното производство - 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%. Най-много са внесените количества моркови от ЕС, а от трети страни това са пипер, и отново моркови, пише Pariteni.bg. При плодовете пък вносът от ЕС е основно на ябълки праскови и ягоди, от от трети страни – на череши.
Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36 900 тона. Изпращанията за ЕС са 28.9 хил. тона, износът за трети страни е 6100 тона. Количествата плодова продукция на склад към 31.12.2023 г. и други (брак) е 27 800 тона.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 54 700 тона, изпращанията за ЕС са 18 800 тона, а износът в трети страни е 7300 тона. Количеството на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 30 600 тона.