Отидете към основна версия

674 5

Тръмп обеща да защити технологичните компании от санкциите на Брюксел

  • сащ-
  • ес-
  • брюксел-
  • санкции-
  • технологични компании-
  • доналд тръмп

Apple получи една от най-големите глоби от ЕС в размер на 15 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран за президент, няма да позволи на Брюксел да се облагодетелства финансово от дейността на американските технологични гиганти.

Той обеща това по време на телефонен разговор с изпълнителния директор на Apple Тим Кук, който му се обади, съобщи аг. Reuters. Според Тръмп, Кук му се оплакал по телефона, че Европейският съюз е „глобил компанията с 15 млрд. USD, в допълнение към това Брюксел е наложил глоба от още 2 млрд. USD“.

„Няма да им позволя да използват нашите компании в своя полза. Това няма да се случи“, цитира агенцията уверението на Тръмп.

Apple не отговори на искане да потвърди автентичността на телефонния разговор, се отбелязва в съобщението.

Миналия месец Apple загуби дълга съдебна битка с Европейския съюз. Според присъдата на Европейския съд в Люксембург задграничната корпорация трябва да върне над 13 милиарда евро на Ирландия за нарушаване на европейските данъчни разпоредби. По-рано тази година Apple беше глобена с 2 милиарда долара от ЕС за нарушаване на антитръстовите закони, като попречи на други компании да се конкурират в пространството за стрийминг на музика чрез ограничения в App Store.

Според Европейската комисия от 2003 г. до 2014 г. Apple е плащала до 1% данък, като основната ставка в Ирландия е 12,5%. Това се случи поради факта, че почти всички европейски продажби на Apple бяха регистрирани в Ирландия, където се намира главният европейски офис на компанията, а не в страните, където се продават продуктите.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини