Отидете към основна версия

538 3

Трябва да се намери решение, което да е справедливо и за ЕС, и за Китай

  • ола калениус-
  • mercedes-benz-
  • електрически коли-
  • китай-
  • ес

Шефът на Mercedes-Benz призова ЕС да отложи въвеждането на мита върху вноса на китайски електромобили

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шефът на германския автомобилен производител Mercedes-Benz Ола Келениус призова Европейския съюз (ЕС) да отложи налагането на мита върху вноса на китайски електрически превозни средства. „Трябва да сме конкурентоспособни на международно ниво. Тогава трансформацията може да бъде успешна и икономиката ще расте в дългосрочен план. Новите тарифи няма да ни помогнат“, каза Келениус пред вестник Bild. В същото време той подчерта, че това, което е необходимо, е „повече свободна търговия, а не нови търговски бариери“.

„Поради тази причина е важно да се намери решение, което да е справедливо както за ЕС, така и за Китай“, каза шефът на Mercedes-Benz. Той призна, че преговорите по този въпрос отнемат време. „За да не ги застраши, ЕС трябва да отложи въвеждането на планираните мита“, заключи Келениус.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че преговорите с Китай „могат и ще продължат след деня, в който изравнителните мита влязат в сила“.

На 4 октомври ЕС увеличи митата върху китайските електрически автомобили, като фиксира максималната ставка на 35%. Китай прие това като акт на протекционизъм и обяви ответни мерки срещу европейските стоки. По-специално на 8 октомври Министерството на търговията на Китайската народна република обяви антидъмпингово разследване на селскостопански продукти от Европейския съюз. Пекин също обмисля възможността за увеличаване на митата върху автомобили с голям обем на двигателя от страните-членки на асоциацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини