Отидете към основна версия

850 10

BRICS Bridge ще активира механизма за обмен на финансови съобщения

  • брикс-
  • казан-
  • икономика
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общата платежна система BRICS Bridge, чието създаване в момента се разработва от страните-членки на асоциацията, ще позволи включването на механизъм за предаване на финансови съобщения. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов в кулоарите на срещата на БРИКС.

„Това не е като аналог на SWIFT, това е платежна система, която, от една страна, ще позволи замяна на банкови организации, а от друга страна, ще позволи система за предаване на финансови съобщения“, каза ръководителят на руското министерство в коментар на изданието "Известия".

Такава система, според Силуанов, ще се основава на напълно нови формати и подходи, като се вземат предвид използването на цифрови финансови активи, тя ще представлява напълно нов дизайн.

Ръководителят на Министерството на финансите припомни, че сегашната система за предаване на финансови съобщения - както и системата за сетълмент като цяло, използвана днес - стана твърде политизирана. „Следователно е очевидно, че на срещата на БРИКС темата за политиката на независима система за разплащане е актуална“, обясни Силуанов.

Той отбеляза, че този въпрос е повдиган многократно на ниво финансови министри на участниците в асоциацията: „В момента се водят дискусии, изготвен е доклад за лидерите на срещата на върха на БРИКС от министри и централни банки, така че ще го разгледаме".

По-рано президентът на Международния форум на страните от БРИКС Пурнима Ананд в интервю за ТАСС обърна внимание на факта, че приемането на декларация по темата за механизма за сетълмент в БРИКС би било важен елемент от съюзната среща на върха в Казан. Според нея организираният обмен на финансова информация между централните банки на страните участнички в рамките на новата система е „необходимостта на момента“. за „изместване на икономическия растеж от запад на изток“.

От 22 до 24 октомври в Казан се провежда шестнадесетата среща на върха на държавните глави от БРИКС, която е ключово събитие от председателството на Руската федерация в асоциацията. Асоциацията BRICS беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Срещата на върха в Казан е първата, в която ще участват и нови членове на асоциацията. Очаква се да присъстват представители от над 30 държави. Сред чуждестранните лидери, които пристигнаха в Казан, са по-специално китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.

Свързани новини