23 Октомври, 2024 15:21 729 9

BRICS Bridge ще активира механизма за обмен на финансови съобщения

  • брикс-
  • казан-
  • икономика
BRICS Bridge ще активира механизма за обмен на финансови съобщения  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общата платежна система BRICS Bridge, чието създаване в момента се разработва от страните-членки на асоциацията, ще позволи включването на механизъм за предаване на финансови съобщения. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов в кулоарите на срещата на БРИКС.

„Това не е като аналог на SWIFT, това е платежна система, която, от една страна, ще позволи замяна на банкови организации, а от друга страна, ще позволи система за предаване на финансови съобщения“, каза ръководителят на руското министерство в коментар на изданието "Известия".

Такава система, според Силуанов, ще се основава на напълно нови формати и подходи, като се вземат предвид използването на цифрови финансови активи, тя ще представлява напълно нов дизайн.

Ръководителят на Министерството на финансите припомни, че сегашната система за предаване на финансови съобщения - както и системата за сетълмент като цяло, използвана днес - стана твърде политизирана. „Следователно е очевидно, че на срещата на БРИКС темата за политиката на независима система за разплащане е актуална“, обясни Силуанов.

Той отбеляза, че този въпрос е повдиган многократно на ниво финансови министри на участниците в асоциацията: „В момента се водят дискусии, изготвен е доклад за лидерите на срещата на върха на БРИКС от министри и централни банки, така че ще го разгледаме".

По-рано президентът на Международния форум на страните от БРИКС Пурнима Ананд в интервю за ТАСС обърна внимание на факта, че приемането на декларация по темата за механизма за сетълмент в БРИКС би било важен елемент от съюзната среща на върха в Казан. Според нея организираният обмен на финансова информация между централните банки на страните участнички в рамките на новата система е „необходимостта на момента“. за „изместване на икономическия растеж от запад на изток“.

От 22 до 24 октомври в Казан се провежда шестнадесетата среща на върха на държавните глави от БРИКС, която е ключово събитие от председателството на Руската федерация в асоциацията. Асоциацията BRICS беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Срещата на върха в Казан е първата, в която ще участват и нови членове на асоциацията. Очаква се да присъстват представители от над 30 държави. Сред чуждестранните лидери, които пристигнаха в Казан, са по-специално китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    3 2 Отговор
    В превод тухлен мост.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 БОЗА

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Тухлен,що западналия запад ак@ туули в момента... ;-)
  • 3 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Отсвириха петродолара и тва е! Много добре! Са да видим краварчето, колко още повече ще Фалира. Щото печатането на кинти вече не ги спасява изобще. Бонус се провалиха със планчето наречено украйна! ХАХАХАХА

    Коментиран от #9

  • 4 Рамбооо

    8 4 Отговор
    Краваристан да му мисли
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 смех

    5 6 Отговор
    колкото и смешно да изглежда,Путин успя да прецака колониалистите и да ги постави на колене! гейм оувър! Точка
  • 7 Варненец

    4 5 Отговор
    Тук изак.алите се кАпейки, нека покажат една страна от тухлите, която да живее по добре от запада? Дори китайците не са толкова добре, за рушлямистан и севернокорЙския концлагер няма да питам. За онея с цвят на патладжан, изобщо.
  • 8 Ротшилд

    3 0 Отговор
    Искат да ни сложат байпас май а?
  • 9 шмекер

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Я провери, кой печата повече пари. Китай или САЩ.
    Кремълските лъжи обичат простите хора, а простите хора обичат кремълските лъжи.