Отидете към основна версия

954 17

Mercedes с рекорден спад на печалбата

  • mercedes-benz-
  • германия-
  • печалба-
  • резултати

Нетната печалба през третото тримесечие спадна с 54%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нетната печалба на автомобилния производител Mercedes-Benz е спаднала с 54% през третото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г. Това се посочва във финансовия отчет на компанията за съответния период.

Нетната печалба за тримесечието възлиза на 1,7 млрд. EUR, което е с 54% по-малко от третото тримесечие на 2023 г. (3,7 млрд. EUR). Общата нетна печалба за девет месеца е намаляла с 31%, от 11,3 милиарда на 7,8 млрд. EUR.

През третото тримесечие оперативната печалба от продажби на леки автомобили също е намаляла с 64%, от 3,31 млрд. EUR на 1,19 млрд. EUR. Възвръщаемостта на продажбите е намаляла от 12,2% на 4,7%.

По-раноBloomberg ​​​​​​​ съобщи, че европейските производители на автомобили рискуват да загубят от американски и китайски конкуренти в глобалната надпревара за бъдещето на автомобилната индустрия поради изоставане в производството на електрически превозни средства. Директорът на автомобилната изследователска компания CAR Фердинанд Дуденхьофер каза, че европейските производители на автомобили „губят ценовата конкуренция в Европа с все по-бързи темпове“, докато Китай „продължава да разширява предимството си в електрическите превозни средства".

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини