Отидете към основна версия

3 156 13

Сиренето под 8,64 лв. не е истинско

Преглед на печата

Очаквано, на първите страници на всички вестници е вчерашната конференция на ДПС, появата на Ахмед Доган, отсъствието на Делян Пеевски и избора на Мустафа Карадайъ за нов председател. Ето и част от другите теми:

“24 часа”
Сиренето под 8,64 лв. не е истинско

8,64 лева - толкова трябва да струва минимум килограм сирене, за да е сигурно, че е направено от мляко и при спазването на всички изисквания за производството му. Това изчислиха за “24 часа” производители. В сметката са включени изкупната цена на нужните 7 литра първокачествено мляко, производствени разходи като труд, закваска, опаковка, енергия, транспортни разходи, търговски отстъпки, печалба за търговските вериги и ДДС. Всички останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене, тъй като не са произведени изцяло от мляко, твърдят мандраджии. Кравето трябва да зрее поне 45 дни, а овчето - 2 месеца.

"Труд"
Внос на яйца срива пазара у нас

Внос на яйца принуждава българските производители да продават на загуба преди Великден. Производителите обаче, са категорични, че цените на яйцата няма да се повишат преди празника. Още в началото на март цената на яйцата е паднала с 40%. Сега се продават на едро за 11-12 стотинки, което е под себестойността на разходите, направени за едно яйце. Залежалата след католическия Великден стока се пласира у нас основно чрез големите търговски вериги, за българските купувачи обаче, са важни промоциите в цената, а не качеството на стоката. Ембаргото на Русия допълнително изостря проблема за българските производители на яйца, тъй като те не могат да изнасят птиче месо за руския пазар.

"Монитор"
БГ учени церят рак с полимери

Използването на полимери може да подобри лечението на рак и да намали страничните ефекти от химиотерапията. Това обясни пред „Монитор“ проф. Кольо Троев от Института по полимери при БАН. Според него резултатите от т.нар. радиопротектор са много добри. Доказателство са тестовете, проведени в Центъра по радиационна онкология при университета в Хюстън, САЩ преди време. За клинични изследвания обаче са необходими 600 000 лева. Проектът е бил замразен поради прекратяване на финансирането от Фонд научни изследвания. Учените ни обаче не се отказват и сега тестват нов полимер.
„Наша докторантка ще има защита в края на юни в Медицинския университет-Варна. Ние сме единствените, които работят по този фосфоросъдържащ полимер, който получаваме у нас“ , коментира проф. Троев. Той обясни, че нискомолекулните лекарства за рак и СПИН са изключително токсични и унищожават и здравите клетки в организма. По този начин имунната система на пациента отслабва рязко.


"Стандарт"
По-строги правила за пенсионните фондове

По-строги правила за инвестиции на натрупаните средства в частните пенсионни фондове ще бъдат въведени с промени в Кодекса за социално осигуряване, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. С промените ще се забранят инвестициите в акции и облигации, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионното дружество е дъщерно. В проекта изрично се забранява пенсионните фондове да държат средствата си на влог в банка, която е свързано лице с дружеството или с нея са от една група.
С промените се цели и да се намали риска от концентрация на инвестициите на пенсионните фондове в акции и облигации, издадени от дружества в една група. Затова се въвежда ограничение за инвестиране в една група до 10% от активите на задължителните универсални пенсионни фондове и до 20% за доброволните пенсионни фондове.

"Сега"
Разширява се правото на военните да стрелят и по границата

Твърдението, че военните по границата няма да ползват оръжие, се оказа мит - Министерството на отбраната възнамерява да разшири правомощията на военните да използват оръжие в мирно време. Това става ясно от предложените промени в Закона за отбраната. Предвижда се военнослужещите да могат да стрелят при въоръжено нападение или непосредствена заплаха с оръжие срещу тях, при въоръжено нападение срещу друг военнослужещ или върху охраняем обект или субект. В момента съществува текст в закона, който дава възможност на военния да вади оръжие само в първия случай. 
Според мотивите за промените, с новите текстове са прецизирани случаите, при които може да се използва оръжие. 
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове