Отидете към основна версия

1 978 20

Наследството от комунизма скара депутатите

  • наследството-
  • комунизма-
  • депутатите

Бурни дебати предизвика първото гласуване на законопроекта за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен в пленарната зала на парламента. Вносители на законопроекта са Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от РБ.

Месеци наред текстовете на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен отлежават в деловодството на парламента. И когато влязоха в пленарната зала, пожарът не закъсня. Искрите пламнаха при предложението режимът преди 89-та да се окачествят като престъпление.

Със закона ще се забранят всички табели, лозунги и знаци от спорния исторически период. Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева. Дебатите по темата продължават утре.

По време на дебатите Георги Божинов от БСП коментира, че този законопроект ще бъде петно върху този парламент и ще бъде исторически недостоверен.

„Целият партиен дом е символ на комунизма. Трябва ли да го унищожим? Моят баща е бил комунист. Това е бил начинът”, казва пък Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„Давам ви пример с Партийния дом, в чието строителство и моят дядо е участвал безвъзмездно”, заяви Петър Славов от Реформаторския блок.

„Като отговорни политици би трябвало да дадем оценката си, дали правилна или грешна, това ще бъде доказано по-късно в историята, но сме длъжни към децата си дадем истината за това какво е било”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Според него този законопроект трябва да бъде приет, за да може българският народ да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които имат право да живеят, хранят и дишат по –чист въздух и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички”.

„За 27 години не можахте да направите нищо и да се отърсите от вашето собствено минало и сега започнахте да негодувате срещу паметниците”, посочи пък депутатът от БСП Таско Ерменков.

Четин Казак от ДПС коментира, че депутатите от ГЕРБ и десницата усещали, че губят властта и веднага намирали законопроект, с който да извадят скелетите от гардероба и да противопоставят обществото.

По думите му това се прави и със задна мисъл да се противопоставят ДПС на БСП, както е било и в предния парламент. „Сега сме свидетели отново на същия сценарий. Наричам подобно поведение лицемерно, защото то има нечисти цели. Ако бяхте искрени, а ние сме искрени в нашата оценка, за това че комунистическият режим е престъпен“, каза той.

„Престъпленията на режима е трябвало да бъдат наказани, но не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги когато слизате от властта да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или, с която и да е друга политическа сила“, заяви още Четин Казак.

„Нека тука да се излага. Той е достатъчно голям. Неговото положение е като моето, той е отгледан от комунисти. Но сега се чуди как да се отрече”, заяви пък Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„Цяла България трябва да глобявате заради петолъчките. Трябва да забранят и такава бутилка, защото тя се продава в парламента”, каза Илия Тодоров от „Атака”.

„Не знам какво пият в „Атака”, но не е редно в залата да се внася алкохол”, коментира от своя страна Петър Славов от Реформаторския блок.

Закон за помирение на българската нация пък поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Ако не приемем закон за помирение на нацията, утре може да няма нация", предупреди националистът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове