Отидете към основна версия

1 096 2

Дянков: Дори забавихме реформата на пенсиите

  • дянков-
  • пенсии-
  • реформа-
  • тристранка
Снимка: БГНЕС

Дори забавихме реформата. Миналата година трябваше да сме по-настойчиви. Така темата нямаше да се появи отново тази година". Това каза за БГНЕС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпроса дали той смята, че е избързал с предложенията си за реформи в пенсионната сфера и до какво ще доведе тяхното отлагане в близките година-две.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че Дянков е избързал да обяви пенсионнара реформа. Преди три дни пък премиерът скарстри социалния министър Тотю Младенов, защото не се справят с разяснението на реформата.

"Сигналите от Европа и отвсякъде са, че не е трябвало да отлагаме и не можем повече да отлагаме. Като се прави пенсионна реформа, се мисли с години напред. Предложението за повишаване на пенсионната възраст с една година от 2012 г. е част от пакет взаимосвързани мерки. То не виси ей така произволно. И не се прави само, за да се намерят пари за повишаване на част от пенсиите догодина", каза Дянков и добави, че мерките ще имат ефект: И този ефект няма как да се постигне, ако не вдигнем възрастта.

"Но всички знаем, че големият проблем е недостига на пари в пенсионното осигуряване. Всяка година от бюджета се отделят близо три милиарда лева за покриване на дефицита в НОИ. Това е голяма сума. С нея могат да се правят политики в образованието и в културата", подчерта още вицепремиерът. "Много сме се карали със социалните партньори на тристранката през последните две години. Но това е начина да се търсят решения. Има въпроси, по които сме постигнали съгласие. Има такива, по които сме сближавали позиции. Има и такива, по които се разминаваме и сближаване няма как да се очаква", каза още Симеон Дянков.

Според него "въпросът с председателството на тристранката силно се персонализира". "А темата изобщо не е персонална. Тя засяга всички ни. Аз нося отговорност нещата да не се отлагат. Нося си и всички публични негативи от това. Всяко ново отлагане не решава проблема. Задълбочава го. Синдикатите имат своето право да протестират. Демократична държава сме, нека да протестират. Но вярвам, че ще проявят мъдрост нещата да не се отлагат", подчерта още Дянков и добави: Кой ще понесе отговорността, ако пак се отложат? Какво ще правим тогава след една-две години, когато въпроса с пенсионната реформа стане още по-остър?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини