Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 09:16 1 494 4

Дянков: Еврозоната може да не съществува до 6 месеца

  • дянков

50 години сме се шляли в комунизма, докато другите са ставали богати, заяви финансовият министър

Дянков: Еврозоната може да не съществува до 6 месеца - 1
Снимка: БГНЕС

„В рамките на следващите шест месеца има голям шанс Еврозоната вече да не съществува", предрече финансовият министър Симеон Дянков пред бТВ. Според финансист номер едно, за радост България няма еврото като валута и затова сравнително лесно може да реагираме. Според него, ако внезапно пазарите в Европа спрат да работят, а това по думите му ще стане, ние трябва да се преориентираме към Азия.

Станаха много неща в последния месец, за съжаление лоши неща в Европа, които предопределят и нашата фискална политика. Ние сме част от Европа и като малка икономика зависим от случващото се, заяви Дянков.

Като примери за лошите неща, случили се в Европа през последния месец, той посочи падането на гръцкото правителство, откъдето кризата е отишла към Италия – падна италианското правителство, от там кризата е отишла към Белгия – където пък отдавна няма правителство. За един месец това са много резки промени, коментира финансовият министър.

Той заяви, че замръзване на пенсии у нас няма да има. „Но при положение, че и Германия, и Италия ще са в рецесия следващата година, ние не може да казваме, че при нас нещата ще вървят“, посочи Дянков. Винаги съм бил оптимист, но в последния месец вече съм песимист, добави той.

Сега бюджетът е определено оптимистичен, засега буфери имаме, защото сме изчислявали бюджетът на 1% растеж, обясни още вицепремиерът. Той обаче е категоричен, че колкото и стачки да има, каквото и да правят, няма за какво да преговарят, защото парите ги няма. За следващата година ние въобще не може да говорим за по-оптимистичен сценарий, заяви Дянков по повод протестите на железничари и земеделски производители. „Парите са такива, каквито са. Разговори за допълнителни пари са безпредметни“, обърна се Дянков към зърнопроизводителите.

По повод пенсионната реформа финансовият министър обясни, че в България има страшен бум на инвалидните пенсии. 45% от сегашните пенсионери се явяват с инвалидни пенсии. В Европа сме втори по този показател, посочи той. Според него всяко министерство трябва само да прави своите реформи, в сегашната ситуация обаче финансовото министерство предлагало реформите. По думите му, една от реформите е ТЕЛК да мине към НОИ, така че хората, които плащат пенсиите да определят дали човекът е инвалид или не. „Няма как да не стане вдигането на пенсионната възраст“, добави още той.

По отношение на реформите в силовия сектор Симеон Дянков заяви, че влизаме във втора криза, която може да е не само финансова, но и политическа. В такъв момент, ако сега не започнат реформи, ще стане късно, допълни Дянков. Колкото до това, че в другите страни от Европейския съюз пенсионерите вземат доста по-високи пенсии Дянков каза, че ние 50 години сме се шляли и сме си губили времето в комунизма, докато другите държави са ставали богати.

„Няма да направим отстъпление в БДЖ", категоричен е Симеон Дянков. На въпрос какво ще предприеме след десетия стачен ден, Дянков заяви, че ще започне постепенно да се затваря БДЖ, защото няма какво друго да се прави – за "Пътническите превози" ще се създаде нова компания, без тежестите на сега съществуващата, а "Товарни превози" ще се приватизират.

В отговор на зърнопроизводителите, които вчера поискаха извинение от финансовия министър Дянков заяви: "Извинявам им се, ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители". Той обаче призова Управителният съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите да си направят публични данъчните декларации за 2010 година, защото според него сред тях имало мултимилионери.

Дянков обяви още, че няма да е финансов министър в следващ мандат на ГЕРБ.  До признанито му се стигна, обяснявайки, че ефектите от правените сега промени в пенсионната система, ще се усетят през 2015 година.  “Тогава няма аз да съм финансов министър. ГЕРБ ще е на власт през 2015 година, но с друг финансов министър. Аз имам други планове. Имаме един живот, трябва да направим това, за което сме дошли“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    1 0 Отговор
    Ами-каквито и слабости и грешки-като хора-да са правили и Борисов,и Дянков,след последните им изявления не виждам кой какво има да им оспори!При условие,че човек разумно и трезво гледа на нещата в България и,разбира се-не е комунист{социалист},не е ч..ма или м..гал!
    Лично аз,макар и отчасти потърпевщ,съм ТВЪРДО ЗАД ТЯХ И ТОВА,КОЕТО СЕ ОПИТВАТ ДА НАПРАВЯТ,за да не станем още по-зле!
  • 2 Гъзибаров

    0 0 Отговор
    ГЕРБерите са поредните мошеници и крадци.Дянков най-малко четири пъти в различни периоди от време каза,че кризата е отминала.Всичко това,което сега казват и искат да направят трябваше да го кажат преди изборите.Мошеници и крадци са,затова не го казаха.
  • 3 реалист

    1 0 Отговор
    Гъзи,нищо ново не откриваш и не казваш-това просто си е не само българска,а всеобща,световна традиция!Не вярвам никъде по света да има такъв куриоз-изпълнени ИЗЦЯЛО предизборни обещания!
    Просто-тактика,която"работи",защото обещаващите знаят-еуфорията и тръпката,адреналина на предизборната треска пречат на електората,както ни наричат,да гледа трезво,да преценява разумно,да разобличава онова,което си е съвсем явно само в сферата на добрите пожелания и просто няма и не може да бъде изпълнено.
    Това е само едно мое мнение,което изобщо не значи,че е вярно и че всички-или повечето ще са съгласни с него!Напротив-нека има и други и в един градивен диалог-спор да търсим истината!Нали?!
  • 4 ФАТАЛНО КЪСНО Е

    0 0 Отговор
    КЪСНО Е ВЕЧЕ И КАКТО КАЗВА И ШУШУМИГАТА ДЯНКОВ ИМАМ САМО ЕДИН ЖИВОТ И НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ЛУКСА ДА СЕДЯ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ ТИНЯ В ТОВА ТРЕСАВИЩЕ ОТ КОЕТО НЯМА МЪРДАНЕ НАРЕЧЕНО БЪЛГАРИЯ ! НЕ ИСКАМ ДИАЛОГ ЗАЩОТО НЯМА ВЕЧЕ С КОЙ ! ТУК Е МЯСТОТО НА ОБРЕЧЕНИТЕ ! ТУК Е КАТО В АДА – ВЕЧНИ МЪКИ ! ТОВА Е ЕДНА ТЕРИТОРИЯ КОЯТО БЛИЗКИТЕ 100Г. ПРОСПЕРИТЕТ НЯМА ДА ИМА А САМО ЧОВЕШКО НЕЩАСТИЕ И ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ ! НАЦИЯТА СЕ СТОПЯВА – ЕЛЕМЕНТАРЕН ПОКАЗАТЕЛ ЗА НИВОТО И НАЧИНА НА ЖИВОТ ! ЩЕ НАПРАВЯ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ МАХНА ОТ ТУК ! ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ–ПОЛЕЗНОТО НЕЩО ЗА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ А КАТО МИНАВАМ ГРАНИЦАТА ЩЕ СЕ ОБЪРНА И ЩЕ СЕ ИЗПЛЮЯ! ТОВА Е