Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 13:45 764 1

Синдикатите зоват Борисов да оцени действията на Дянков

  • синдикати-
  • дянков

Отговорността за запазването на социалния мир е на премиера

Синдикатите зоват Борисов да оцени действията на Дянков - 1
Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, КНСБ и КТ „Подкрепа” призова министър-председателя внимателно да оцени действията и поведението на председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог, и да вземе нужните управленски решения.

Предложенията на финансовото министерство противопоставят правото на заслужена пенсия на работниците и служителите, изпълнили условията на закона на правото за увеличение на пенсиите, заложено също по закон.

Истинските решения за трайна стабилизация на осигурителните финанси минават през подобряване събираемостта на данъчните и осигурителни постъпления; криминализиране укриването на осигурителни вноски; увеличаване на максималния осигурителен доход; въвеждане на ограничения за кешови обороти; затваряне възможностите за сив и подземен бизнес и т.н., се казва в писмото.

„При създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората, защото те, много преди г-н Дянков да стане министър, вече понесоха и увеличение на пенсионната възраст (с 5 години жените и с 3 мъжете), и увеличение на стажа (с 14 години жените и с 12 години мъжете). В това време държавите, които сега ни се натякват като пример, не са предприемали такива мерки, а мерките, които сега предприемат, планират внимателно и много плавно“, се посочва в писмото.

„Затова ние продължаваме да сме убедени, че вече договорените и вписани в Националното споразумение мерки, за провеждането, на които синдикатите убедиха хората, са необходимата и възможна програма за действие у нас”, се казва в писмото.

КНСБ и КТ „Подкрепа” си дават ясна сметка, че с оттеглянето си от НСТС социалният диалог в България практически и юридически се преустановява, се казва още в документа. „За това сме длъжни да уведомим всички европейски и международни институции, които имат отношение към този изключително важен инструмент – Европейска комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите и Европейската конфедерация на профсъюзите“, заявяват синдикатите. 

„Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие”, се посочва в заключение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    0 0 Отговор
    При средни месечни удръжки (ДОО,лична ЗО, Лична ПКБ, ДДФЛ и др.) около 250 лв. на работещ, то при 2 500 000 работещи в хазната влизат месечно 500 000 000 лв. Е не му ли стигат на министръ Дянков. Къде отиват тези пари. Защо трябва работещите да хранят и издържат неработещите роми. Сигурно цар Киро и други роми са си платили данъци и осигуровки. Или трябва да спреме плащането на задълженията към държавата както интегрираните роми. Какво, Дянков ще съди Българския народ ли?