Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 12:13 1 178 1

Пенсионери на протест, трупат камъни в София

  • пенсионери-
  • протест-
  • пенсии-
  • реформа

Не се сме работили цял живот, за да бъдем бедни сега

Пенсионери на протест, трупат камъни в София - 1
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите също излизат на протест, обявиха на пресконференция техни представителни организации. Така възрастните хора стават поредната социална група, въстанала срещу Бюджет 2012, тъй като в него за трета година не са предвидени увеличения на пенсиите.

Те ще се присъединят към националния протест на синдикатите на 30 ноември, тъй като са против вдигането на възрастта за пенсия. Днес застават напълно зад протеста на БДЖ.

Пенсионерите призоваха и за „нова форма на организирана съпротива срещу социалния диктат на Борисов и Дянков“ – недоволните от пенсионната система да натрупат грамада от камъни пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Над един милион души взимат около 130 лв. месечно.

Около 2 милиона и 120 хил. пенсионери са поставени в критична ситуация. 74% нямат право на живот, те са поставени под прага на бедност, заяви Цветан Минков, председател на Съюза на пенсионерите 2004, която е най-масовата организация. 

Рекордьори сме по висока смъртност, ниски пенсии и заплати в Европа, припомни той. Междувременно парите за пенсия стават жертва на много злоупотреби, допълни той.

Пенсионерските организации искат да участват в Националния съвет за тристранното сътрудничество, да се намали субсидията на политическите партии и да не тънат в разкош депутатите.

Пенсионерите ще сезират Европейската комисия, тъй като България е единствената в евросъюза, която вече трета година не индексира пенсиите. Това ще бъде политическа стъпка, която на първо време ще се състои само в разговори. „Правителството на ГЕРБ не е нашето правителство. Правителството на ЕС е последната ни надежда“, твърдят пенсионерите.

Сашо Радев, съпредседател на Движение "Социална солидарност", заяви, че следващата стъпка и свикване на Балкански форум.

Не се сме работили цял живот, за да бъдем бедни сега, твърдят те.

У нас има над 15 пенсионерски организации, които искат да се обединят. Възрастните хора се чувстват пренебрегнати и онеправдания, внимание им обръщали само по избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз

    0 0 Отговор
    Ще излизам на 30 ноември на протест. От години хората са безработни и чакат пенсията, а сега пак неприличен жест от страна на властите към хората, които и без това имат стаж 30 години! Дано Дянков сам да получи пенсия по инвалидност(ще му се спука жлъчката от злоба) за да разбере ,що е без пари.