Отидете към основна версия

1 113 3

Мислят нова схема за цената на водата

  • вода-
  • цена

По израелски пример пестеливите домакинства ще плащат по-малко

Обмисля се въвеждането на двускална цена на водата за бита, в зависимост от обема на потребление. Това стана ясно от думите министъра на околната среда и водите Нона Караджова в рамките на семинар за журналисти, предаде БТА.

Караджова даде за пример възприетата практика в посетен от правителствена делегация израелски град, където семействата с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат значително по-ниска цена на водата.

Министърът каза, че подкрепя двускалната цена и смята, че тя ще стане елемент на водната стратегия в частта й за подаването на питейна вода за бита. „Фактът, че никой не пести вода означава, че има резон за подобно нещо", коментира тя.

По думите й все още се обсъжда дали е подходящо да има солидарност по отношение на цената на водата между различните региони в страната, тъй като те разполагат с различни водни ресурси, имат различни начини на добиване на водата и степен на изграденост на системите.

Министърът на околната среда допълни, че продължава междуведомствената работа по водната стратегия. С предложения модел ще е ясно на хората какво ще се прави, защо ще се повишава или намалява цената на водата., посочи тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини