Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 13:29 861 1

Губим 60 % от водата заради стара мрежа

  • вик-
  • водопреносна мрежа-
  • загуби-
  • вода

5 млн. лв. са нужни за подобряване на системата

По-голямата част от водопреносната мрежа в България отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живо. Около 4-5 млрд. лв. са необходимите инвестиции, за да се приведе тя в добро състояние. Това заяви днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев при откриването на международната конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи“ в столицата.

Добрите практики показват, че за да се поддържа една система в добро състояние, трябва да се подменят 2,3 до 5 процента от нея, каза зам.-министърът. А в България в момента този процент е около 0.1.

Симидчиев цитира данни за загубите на вода за София, които за миналата година са били около 57 % и това е едно от най-ниските нива в страната. Защото има "ВиК" дружества, в които загубите са близо 80%. По данни на националната статистика, цитирани на форума, загубите на вода в страната са средно около 60%.

По думите на Симидчиев проблемът е не само това, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции те се увеличават. Загубите идват основно от авариите по водопроводната мрежа. Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09 броя аварии.

Зам.-министърът съобщи, че се изработват т. н. мастерпланове, с които ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма със специфичните мерки за подобряване на състоянието на мрежата. По-точни разчети ще има след година - година и половина, когато ще бъде приключена работата по тези планове.

Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия, чрез публично-частно партньорство, каза Симидчиев. Ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските й равнища, които са непосилни за България, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познавач

    0 0 Отговор
    Състоянието на Вик сектора е повече от трагично.Ако реформирането му още се прехвърля между двете министерства, резултатът ще е равен на БДЖ.